Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΣΚΥΛΟΚΡΕΜΜΥΔΑ.

Τοπίο με ανθισμένα σκυλοκρέμμυδα (Drimia numidica)  σε τοποθεσία στην πόλη του Ναυπλίου, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016. 
Πολυετές βολβώδες φυτό, αναπτύσσεται σε ύψος 0,3-1,5 μέτρα, με σφαιρικό βολβό με διάμετρο 5-20 εκατοστά και βάρος σε κάποιες περιπτώσεις που φτάνει τα 2 κιλά.
 Ο ανθοφόρος λείος βλαστός μακρόστενος βότρυς, μπορεί να ξεπεράσει μερικές φορές το ένα μέτρο, όρθιος με 50-100 ερμαφρόδιτα μικρά λευκά άνθη με ρόδινες ραβδώσεις. Η ταξιανθία του φυτού, εμφανίζεται από Αύγουστο-Οκτώβριο και γονιμοποιείται από τις μέλισσες.Η Σκιλλοκρεμμύδα δρα ως διουρητικό, αποχρεμπτικό, για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του βρογχικού άσθματος και σε άλλες πνευμονικές διαταραχές, ως καρδιοτονωτικό όταν υφίσταται καρδιακό πρόβλημα που επιφέρει ασθένεια των πνευμόνων.
Πολύ κοινό φυτό, είναι ενδημικό των παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσογείου, φύεται σε λιβάδια, σε πετρώδη, αμμώδη και ξηρά εδάφη, σε ηλιόλουστα σημεία χωρίς να χρειάζεται νερό. Γενικά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, γιατί σε μεγάλες δόσεις έχει τοξική δράση και προκαλεί ναυτία, εμετούς, έντονες φλεγμονές του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος και σπανίως τον θάνατο, ο χυμός του προκαλεί δερματίτιδα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Για θεραπευτικούς σκοπούς συλλέγονται οι βολβοί στο τέλος του καλοκαιριού, οι χλωροί χιτώνες κόβονται σε λεπτές λουρίδες και αποξηραίνονται. Δραστικά συστατικά του φυτού και κυρίως του βολβού είναι διάφοροι καρδιοτονωτικοί γλυκοσίδες, όπως η σκιλλαρένη Α, η σκιλλαρένη Β, η γλυκοσκιλλαρένη και ο σκιλλιροσίδης.

Εξωτερικά, ο βολβός θεραπεύει τους έρπητες, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της πιτυρίδας και της σμηγματόρροιας. Η έντονη αντικαρκινική δράση του φυτού τεκμηριώθηκε με σχετικές έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου