Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΕΡΡΥ ΗΓΚΛΕΤΟΝ.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναγόρευσε  σε επίτιμο διδάκτορα τον Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον (Terry Eagleton), κριτικό της λογοτεχνίας και θεωρητικό του πολιτισμού με παγκόσμια αναγνώριση.O Τέρρυ Ήγκλετον είναι επιφανής βρετανός διανοούμενος, ιρλανδικής καταγωγής. Έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία θεωρίας, κριτικής και, επίσης, λογοτεχνίας και θεάτρου, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί  στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες.

  

Ο Ήγκλετον είναι Εταίρος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας και δίδαξε επί δεκαετίες στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης, όπου από το 1992 κατέλαβε την καθηγητική έδρα Thomas Warton στην αγγλική λογοτεχνία. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Καθηγητής Θεωρίας του Πολιτισμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Νορτ Νταμ,. Παράλληλα, ο Ήγκλετον αρθρογραφεί σε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες και περιοδικά, όπως The Guardian, The Times Literary Supplement και  London Review of Books.
     

 Ο Ήγκλετον έχει πραγματευθεί σημαντικές μορφές και φαινόμενα της θεατρικής και λογοτεχνικής ιστορίας από μια κοινωνικο-φιλοσοφική σκοπιά, έχει ασχοληθεί με τα πεδία της ηθικής φιλοσοφίας,  της πολιτικής θεωρίας και της θεωρίας του μεταμοντερνισμού εστιάζοντας σε καίρια ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Ενδεικτικοί τίτλοι βιβλίων του είναι: To κακό, Ιερός τρόμος, Το πρόβλημα των ξένων: Mια ηθική μελέτη, Λογική, πίστη και επανάσταση, Το νόημα της ζωής, Η κρίση του σύγχρονου πολιτισμού, To  αγγλικό μυθιστόρημα, Πώς να διαβάσει κανείς ένα ποίημα, To συμβάν της λογοτεχνίας, Η ιδεολογία του αισθητικού, Κριτική και ιδεολογία, Η έννοια της κουλτούρας, Οι αυταπάτες της μετανεωτερικότητας, Η σημασία της θεωρίας, και Μετά τη θεωρία.
   Ο Ήγκλετον θεωρείται ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους κριτικούς διεθνώς και σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, «είναι ο πανεπιστημιακός κριτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία».


STUDIO B&G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου