Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

Η φωτογραφία της Ημέρας!

ΝΑΥΠΛΙΟ  ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ-ΚΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ
Τα Φασματώδη ή φάσματα (Phasmatodea ή Phasmida) αποτελούν μια τάξη εντόμων. Παγκοσμίως αναφέρονται περί τα 3.000 είδη. Τα είδη των φασματωδών μοιάζουν με κομμάτι ξύλου ή με φύλλα.
Ανάλογα λέγονται «κλαράκι», «περιφερόμενο φύλλο» ή παρόμοια. Ενδιαφέρον προκαλεί ένα περίεργο έντομο που μοιάζει με κλαδάκι δέντρου και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να γίνεται αόρατο.  Πρόκειται για το έντομο-κλαδί (stick insect ).
Ανήκει στην τάξη εντόμων Phasmatode, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική λέξη «φάσμα», που σημαίνει οπτασία ή φάντασμα και αναφέρεται στο απίστευτο καμουφλάζ που μπορεί να επιτυγχάνει αυτό το είδος.
 Το συγκεκριμένο έντομο μιμείται το περιβάλλον με τρόπο αριστοτεχνικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Τεντώνει τα δύο μπροστινά πόδια του για να δείχνει μακρύτερο και κινείται σαν να το κουνάει ο αέρας, ενώ η μορφολογία του και το καφετί χρώμα το κάνουν αόρατο ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και στην περίπτωση απουσίας αρσενικών μερικά είδη μπορούν να πολλαπλασιάζονται παρθενογενετικά. Είναι κυρίως νυκτόβια πλάσματα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κρυμμένα ανάμεσα στα φύλλα και ακίνητα σαν να είναι νεκρά για να προφυλαχθούν από τα πουλιά.
STUDIO B&G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου