Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΑ στα ΠΕΝΤE «One in Five» - Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο Ναύπλιο.

Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με το Νέο Σχολείο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργάνωσαν εκδήλωση για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017,  στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, με θέμα: «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» /«One in Five» - Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ηταν η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα. Το εργαλείο της ελληνικής καμπάνιας, αποτελεί μια ιστορία κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης» που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν πότε ένα άγγιγμα ή ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό, πότε ένα δώρο γίνεται δωροδοκία και πώς μπορεί ένα παιδί να αποφύγει μια κατάσταση που απειλεί την ασφάλειά του. 
Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκε το παραπάνω υλικό με το DVD της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».
Στόχος της εκδήλωσης ήταν οι συμμετέχοντες να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά μεταφέροντας το μήνυμα ενάντια σε αυτού του είδους την κακοποίηση.
Την ομιλία παρακολούθησε  και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος ο οποίος και απένειμε στην κ Ράπτη αναμνηστική πλακέτα, ενώ σύντομη συνομιλία είχε και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ενω χαιρετισμό απέστειλαν με απιστολή και οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Μανιάτης.
Η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ»
Σύμφωνα με στοιχεία, 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας, η οποία παρουσιάζεται με αρκετές μορφές: σεξουαλική κακοποίηση μέσα στον οικογενειακό κύκλο, παιδική πορνογραφία και πορνεία, διαφθορά, προσέγγιση μέσω Διαδικτύου και σεξουαλική επίθεση από συμμαθητές.
Η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», που συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δύο βασικούς στόχους:
α) Να επιτύχει την υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η οποία προβλέπει την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την εκπαίδευση ατόμων που εργάζονται με παιδιά αλλά και τα ίδια τα παιδιά για το θέμα, παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους καθώς και τις μεθόδους προστασίας.
β) να εξοπλίσει τα παιδιά, τις οικογένειες, τους φροντιστές και τις κοινωνίες γενικότερα με τη γνώση και τα εργαλεία για την πρόληψη και καταγγελία της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, αυξάνοντας έτσι την ευαισθητοποίηση για την έκτασή της.

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου