Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Ποια Χριστούγεννα... - Στο Ναύπλιο κάνουν μπάνια σαν να ΄ναι καλοκαίρι.

 

Στιγμές από καλοκαίρι θύμιζε σήμερα... 

19 Δεκεμβρίου του 2020 η παραλία της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο.

Μπορεί να έχουμε μπει στην τελική ευθεία των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολλούς κατοίκους του Ναυπλίου να ρίξουν και την βουτιά τους στη θάλασσα. Οι σημερινές εικόνες, από την αγαπημένη παραλία των ντόπιων κάτω από το Παλαμήδι, σε τίποτα δεν θυμίζει πως διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Η Σαββατιάτικη λιακάδα έκανε πολλούς να κατευθυνθούν στην παραλία για μια βουτιά στα κρύα ομολογουμένως νερά του Αργολικού κόλπου αλλά και στην απαραίτητη ηλιοθεραπεία.
Η παραλία Αρβανιτιάς είναι ουσιαστικά η παραλία του Ναυπλίου στην Αργολίδα, ακριβώς κάτω από το Παλαμήδι (συγκεκριμένα τον προμαχώνα Θεμιστοκλή) , απέχει περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και προκειται για μια μικρού μεγέθους παραλία, περίπου 200 μέτρων, έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία, βρέχεται από τα καταγάλανα νερά του αργολικού κόλπου, ενώ θεωρείται απρόσβλητη από τους βοριάδες λόγω του σημείου που βρίσκεται. 
Ο χωμάτινος δρόμος που ενώνει την Αρβανιτιά με την Καραθώνα, μια παραθαλάσσια διαδρομή μέσα στο πράσινο, μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων επιλέγουν πολλοί αυτό το διάστημα της καραντίνας για βόλτα και τζόκινγκ.

Πίσω όμως από το όμορφο ακρογιάλι κρύβεται μια αιματηρή ιστορία.

Η εξόντωση των Αρβανιτών στην Πελοπόννησο Κατά τη δεκαετία του 1770 μετά τα Ορλωφικά, την αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών, η περιοχή κατοικούνταν από Τουρκαλβανούς. Σε αντίθεση με χιλιάδες Αρβανίτες που τάχθηκαν στον Αγώνα κατά του Οθωμανικού ζυγού στο πλευρό των Ελλήνων, ομάδες τουρκαλβανών που ήταν μουσουλμάνοι και είχαν οθωμανική συνείδηση, στράφηκαν κατά των Ελλήνων και λεηλατούσαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Στο στόχαστρό τους όμως, βρέθηκαν και Τούρκοι της περιοχής. Οι συχνές επιδρομές τους, θορύβησαν τον σουλτάνο, ο οποίος έστειλε τον Οθωμανό ναύαρχο και πρώην πειρατή Χασάν Τσεζάερλη για να αποκαταστήσει την τάξη.

Το 1779 ο Χασάν Τσεζάερλης, γνωστός και ως Γαζή Χασάν πασάς, αναδιοργάνωσε τον οθωμανικό στόλο, γέμισε τις αποθήκες με πολεμοφόδια και έστησε στρατόπεδο με περίπου έξι χιλιάδες στρατιώτες κοντά στην περιοχή των Μύλων. Οι Τουρκαλβανοί όμως, ήταν περισσότεροι από 12 χιλιάδες.

Ο Τσεζάερλης έπρεπε να βρει περισσότερο στρατό. Ίσως ακούγεται παράδοξο αλλά ο ναύαρχος στράφηκε στους Έλληνες επαναστάτες για να τους αντιμετωπίσει. Ζήτησε από τους οπλαρχηγούς να τον προσκυνήσουν και να ριχτούν μαζί του στη μάχη κατά των Τουρκαλβανών. Οι περισσότεροι οπλαρχηγοί ακολούθησαν τη διαταγή του. Ο μόνος που αρνήθηκε ήταν ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, ο πατέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Του είπε όμως, ότι θα τον βοηθούσε να απαλλαγούν από τους μουσουλμάνους Αρβανίτες. 

Ο Τσεζάερλης με έξι χιλιάδες Τούρκους και τρεις χιλιάδες κλέφτες στο πλευρό του άρχισε την επιχείρηση. Ο Οθωμανός ναύαρχος μαζί με τον στόλο του πήγαν στο χωριό Στενό, ενώ ο Κολοκοτρώνης κινήθηκε προς τα Τρίκορφα. Οι Αρβανίτες περικυκλώθηκαν και προσπάθησαν να ξεφύγουν. Περίπου τέσσερις χιλιάδες ξεχύθηκαν για να πολεμήσουν τον Κολοκοτρώνη και τους άνδρες του χωρίς όμως επιτυχία.

Ο Κολοκοτρώνης αντεπιτέθηκε σθεναρά και οι τουρκαλβανοί έπεσαν νεκροί. Κάθε προσπάθειά τους να αντισταθούν έπεφτε στο κενό. Φημολογείται ότι ο Γαζή Χασάν πασάς οδήγησε πέντε χιλιάδες Τουρκαλβανούς στο Παλαμήδι και τους έριξε στον γκρεμό. Ο όρμος έγινε κόκκινος από το αίμα των νεκρών. Γι αυτό από τότε το μέρος ονομάζεται Αρβανιτιά.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή της ονομασίας που λέει ότι η περιοχή ονομάστηκε έτσι, γιατί κατοικούσαν εκεί Αρβανίτες από τα χρόνια της Ενετοκρατίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου