Η αγάπη για τα ζώα μιας νεαρής εθελόντριας του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, την έφερε μέχρι το Ναύπλιο την Δευτέρα 16 Αυγούστου μόνο και μόνο για να απελευθερώσει ένα νεαρό φλαμίνγκο το οποίο βρήκε και περιέθαλψε στο Λουτράκι.
Η εθελόντρια Αγγελική Αραβάνογλου, μετά από κλήσεις πολιτών στην ΑΝΙΜΑ για νεαρό φοινικόπτερο που περιφέρονταν για κάποιες ημέρες μόνο του στο Λουτράκι, ανέλαβε του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και φροντίδα μέχρι να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
Το νεαρό φοινικόπτερο δεν ήταν τραυματισμένο αλλά εξαντλημένο και γρήγορα ανέκτησε τις δυνάμεις του με την φροντίδα της Αγγελικής.
Λόγω της εμφάνισης φλαμίνγκο στον Υδροβιότοπο της Αργολίδας , η ΑΝΙΜΑ την παρότρυνε να επανεντάξει το νεαρό φλαμίνγκο στην περιοχή του υδροβιότου Ναυπλίου Νέας Κίου.
Το νεαρό πτηνό αφέθηκε και πάλι ελεύθερο στον Υδροβιότοπο της Αργολίδας από την εθελόντρια της ΑΝΙΜΑ το μεσημέρι της Δευτέρας.
Το φλαμίνγκο έχει 120-145 εκ. μήκος, 187 εκ. ύψος, άνοιγμα φτερών 140-170 εκ. και βάρος 3-4 κιλά το αρσενικό και 2-3,3 κιλά το θηλυκό. Έχει λεπτό σώμα και μακρόστενα πόδια και λαιμό. Το φτέρωμα στα ενήλικα άτομα είναι λευκό, όμως πολλές φορές γίνεται ρόδινο, λόγω της χρωστικής ουσίας που παίρνει από την τροφή του.
Οι φτερούγες του είναι ανοιχτές ή σκούρες κόκκινες με μαύρες άκρες ερετικών. Το ράμφος του είναι ρόδινο κι αυτό με μαύρο χρώμα στην άκρη. Τα νεαρά άτομα είναι σκούρα γκριζοκάστανα με λευκό ουροπύγιο και σχεδόν μαύρα πόδια.
Το μεγάλο φλαμίνγκο ζει σε ρηχούς παράκτιους υγρότοπους, όπως παράκτιες λιμνοθάλασσες, πλημμυρισμένες περιοχές, αλμυρές και γλυκές λίμνες, αλυκές ή εκβολές ποταμών, σε λίγες αλλά μεγάλες αποικίες. Τρέφεται με μικρά θαλάσσια ασπόνδυλα, όπως γαρίδες και μαλάκια (Artemia salina).
Γίνεται σεξουαλικά ώριμο σε ηλικία 2-3 ετών. Είναι μονογαμικό είδος που φωλιάζει σε αποικίες. Το θηλυκό γεννά 1-2 αυγά τα οποία επωάζει για 28-29 ημέρες. Τα μικρά φεύγουν από την φωλιά 70-75 ημέρες μετά από την εκόλαψή τους
Αν βρείτε κάποιο τραυματισμένο η εξαντλημένο φλαμίγκο τηλεφώνησε στην «ΑΝΙΜΑ», τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής στο τηλέφωνο: 210 951 0075
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου