Φλαμίνγκο, κύκνοι, λεπτεπίλεπτοι λευκοτσικνιάδες και για πολλά άλλα πουλιά, ο υδροβιότοπος Ναυπλίου - Νέας Κίου στην Αργολίδα είναι το σπίτι τους.
Σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου έκαναν την εμφάνισή του τρία
Ενδιάμεσος σταθμός ανάπαυσης των μεταναστευτικών αυτών των εξωτικών πουλιών, ο κατεξοχήν υδροβιότοπος της Αργολίδας αποτελεί ιδανική επιλογή τους.
Το φλαμίνγκο είναι ένα καλοβατικό πουλί με πολύ μακριά πόδια και πολύ μακρύ λαιμό επίσης. Η μορφή του ράμφους του παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα. Η κάτω γνάθος είναι σταθερή, ενώ η άνω είναι ενωμένη με το κρανίο του με μια κινητή πλάκα κι έτσι μετακινείται ελαφρά.
Με τη μικρή αυτή κίνηση της άνω γνάθου γίνεται η διήθηση της λάσπης και η κατακράτηση των ζωικών οργανισμών που υπάρχουν μέσα στη λάσπη αυτή. Το δίχρωμο ράμφος του είναι λυγισμένο προς τα κάτω. Το πτέρωμα του φλαμίνγκο είναι λευκό με ροζ έως έντονο κόκκινο χρώμα στις φτερούγες.
Η ελληνική λέξη φλαμίνγκο προέρχεται από την αγγλική " flamingo" που έχει τις ρίζες της στην πορτογαλική " flamingo " που σημαίνει το χρώμα της φωτιά , η οποία με την σειρά της έχει τις ρίζες της στην λατινική λέξη flamma.
Τα φλαμίνγκο τα βρίσκουμε σε πλημμυρισμένες περιοχές, σε λασπώδη μέρη, σε λιμνοθάλασσες, σε παράκτιες περιοχές με πολύ μικρό έως ελάχιστο βάθος νερού.
Δεκάδες σπάνια πουλιά φιλοξενούνται και αυτόν το χειμώνα στον υγροτόπο της Αργολίδας. Τα μοναδικής ομορφιάς φλαμίνγκο, οι επιβλητικοί λευκοτσικνίαδες , οι πάπιες και πολλά άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, βρίσκουν και αυτόν το χειμώνα καταφύγιο στον υγροτόπο.
Οι κυριότεροι λόγοι που οι επιστήμονες αποδίδουν την «προτίμησή τους» για τον συγκεκριμένο υγροβιότοπο είναι κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών, αλλά και σε διάφορους άλλους παράγοντες που οδηγούν τα μεταναστευτικά πουλιά σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου