Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Αργολίδα: Σπάνια θαλασσοπούλια επισκέφθηκαν τον υγρότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου.

 

Μεταναστευτικά πτηνά όπως το Γελογλάρονο, ο Καρατζάς

 και το Χειμωνογλάρονο έκαναν την εμφάνιση τους στον υδροβιότοπο

Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα την Τρίτη 9 Απριλίου 2024. 

Το Γελογλάρονο είναι ένα γλαρόνι που ζει γύρω σε κάθε είδους υγρότοπο (αμμώδεις παραλίες με μεγάλη ζώνη άμπωτης, εκβολές και δέλτα ποταμών, λίμνες και λιμνοθάλασσες), αλλά μπορεί να περιπλανηθεί και στο εσωτερικό της χέρσου, πάντα κοντά σε νερά ή πλημμυρισμένες εκτάσεις. 
Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, αναγνωρίζεται εύκολα από τα μαύρα μέτωπο και κεφαλή. Γενικά ξεχωρίζει από τους παρόμοιου μεγέθους μικρούς γλάρους από το ράμφος του, που είναι μαύρο. Το Γελογλάρονο είναι μεταναστευτικό πουλί. 

Ο Καρατζάς είναι παρυδάτιο πτηνό της οικογενείας των Λαριδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Hydroprogne caspia και δεν περιλαμβάνει υποείδη. Ο καρατζάς είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος, από μία κατηγορία πτηνών που στην Ελλάδα έχει τη γενική ονομασία, γλαρόνια (λόγια ονομασία δρεπανίδες). 

Η επιστημονική ονομασία του είδους, αλλά και η αγγλική λαϊκή ονομασία Caspian Tern, παραπέμπουν σε μία από τις πιο σημαντικές επικράτειες αναπαραγωγής του πτηνού, γύρω από την Κασπία Θάλασσα. Οι ευρωπαϊκοί και ασιατικοί πληθυσμοί διαχειμάζουν στις τροπικές περιοχές του Παλαιού Κόσμου, ενώ τα πτηνά της Αφρικής και της Αυστραλασίας είναι επιδημητικά, μετακινούμενα μόνον σε μικρές αποστάσεις 
Το Χειμωνογλάρονο είναι θαλασσοπούλι με μακριά και λεπτά φτερά, σταχτί στη ράχη και λευκό στο υπόλοιπο σώμα. Φωλιάζει στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το χειμώνα τον περνάει στο Νότιο Ημισφαίριο αλλά και στη Μεσόγειο. 
Στα τέλη Απριλίου, μερικά ζευγάρια αναπαράγονται στο Δέλτα του Έβρου, στον Αμβρακικό και σε λίγες ακόμα λιμνοθάλασσες. Όπως και σε άλλα γλαρόνια, η κορυφή του κεφαλιού του Χειμωνογλάρονου είναι μαύρη έως τα μάτια και καταλήγει προς τα πίσω σε κοντό λοφίο.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου