Τις τελευταίες δεκαετίες περίπου 1.000 μη αυτόχθονα είδη ψαριών έχουν εισβάλει κι εγκατασταθεί στη Μεσόγειο. Τα περισσότερα από αυτά τα χωροκατακτητικά είδη όπως το μπλε καβούρι, προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Ινδικό Ωκεανό και φθάνουν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Το
πρωί της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε με την κάμερα των
Αργολικών Ειδήσεων την ιχθυόσκαλα στη Νέα Κίο και μιλήσαμε με τους
ψαράδες για το μπλε καβούρι.
Το
μπλε καβούρι προέρχεται από τα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού
Ωκεανού και έφτασε στη Μεσόγειο Θάλασσα το 1898, περίπου μια δεκαετία
μετά το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ. Έκτοτε, το καρκινοειδές έχει
καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου, από τη λεκάνη της
Λεβαντίνης μέχρι τη Σικελία και πιστεύεται ότι έφτασε στη Μεσόγειο
Θάλασσα με τα έρμα των εμπορικών πλοίων.
Όπως
συμβαίνει με πολλά χωροκατακτητικά είδη, ο πολλαπλασιασμός του μπλε
καβουριού έχει ενταθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών
υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής και με την αύξηση της θαλάσσιας
κυκλοφορίας.
Το μπλε καβούρι διαχειμάζει μέσα στη λάσπη κατά προτίμηση στη θάλασσα και το θηλυκό γονιμοποιείται μία φορά στη διάρκεια του βιολογικού κύκλου του. Γεννά περίπου 2 εκατ. αβγά (!), τα οποία εκκολάπτονται για 15 μέρες, αλλά επιβιώνει μόλις 1/500.000 αβγά. Τα αρσενικά «σεργιανίζουν» στις λιμνοθάλασσες και τα θηλυκά στη θάλασσα. Ετσι εξηγείται το ότι τα θηλυκά μετακινούνται σε περιοχές χαμηλής αλατότητας για να ζευγαρώσουν και σε περιοχές μεγαλύτερης αλατότητας (πιο βαθιά στη θάλασσα) για την ωοαπόθεση.
Το
καλοκαίρι αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες, τον χειμώνα φαίνεται πως
μεταναστεύει σε μεγαλύτερα βάθη και αυτό ερμηνεύει τη σημαντική ελάττωση
του πληθυσμού.
Το
κρέας του μπλε καβουριού έχει ήπια, γλυκιά γεύση και είναι μεγάλης
θρεπτικής αξίας, με μόλις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, οι ειδικοί όμως
συνιστούν στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα
αγοράζουν. Πρέπει να είναι ζωντανά και να κουνούν έστω και λίγο τα άκρα
τους, ενώ δεν επιτρέπεται να μπουν αμέσως στην κατάψυξη, καθώς οι πολύ
χαμηλές θερμοκρασίες θα τα σκοτώσουν.
Είναι
τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, με
χαμηλή συγκέντρωση σε υδράργυρο – ένα από τα μεγάλα προβλήματα που
αφορούν στην κατανάλωση των θαλασσινών.
Είναι
επίσης πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην καλή λειτουργία της
καρδιάς, σε νιασίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β-12) και βιταμίνη Α και C,
ενώ αποτελεί μια καλή πηγή σε ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο (ισχυρό
αντιοξειδωτικό), νάτριο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου