Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η ιστορία της Αγίας Παρασκευής Πιερίων.


Η εκκλησία αυτή είναι ένα πολύ σπουδαίο ιστορικό μνημείο των Πιερίων. Έχει τις ρίζες της σχεδόν πέντε αιώνες στο παρελθόν .
Η πρώτη εκκλησία κτίστηκε από τους  Έλληνες που κατοίκησαν στην Άνω Μηλιά , ανάμεσά τους και η οικογένεια των κλεφταρματωλών Λαζαίων , στα μέσα του16ου αιώνα , την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . H θέση της ήταν εκεί που βρίσκεται  η εκκλησία σήμερα . Οι Μηλιώτες έζησαν στον αυλόγυρό της σπουδαία ιστορικά γεγονότα , χαρές, πανηγύρια ,γιορτές...Όλα αυτά, όταν τα χρόνια ήταν ήρεμα με τους Οθωμανούς αλλά και πίκρες ,απελπισία,καταστροφές όταν γίνονταν εξεγέρσεις κατά των κατακτητών. Τότε ο θυμός τους ξεσπούσε βίαια πάνω στους Έλληνες .
Τον Απρίλιο του 1822 οι Οθωμανοί , μετά από αρκετές επιδρομές ,έκαψαν το χωριό μαζί με την εκκλησία και οι κάτοικοι διέφυγαν σ` άλλες περιοχές .
Το 1854 ,όπως μαρτυρεί το ανάγλυφο πάνω από το παράθυρο της κόγχης , οι κάτοικοι επισκεύασαν την Αγία Παρασκευή .Είχε τέλεια ηχητική και ήταν στολισμένη με ωραία λιθανάγλυφα .
Στις αρχές του 20ου αιώνα , το 1908 , έχτισαν το κωδωνοστάσι ,ένα πραγματικό κομψοτέχνημα ,έργο των Βορειοηπειρωτών μαστόρων αδερφών Στεφάνου .
Η ιστορία της όμως συνεχίζεται.....




 Βιβλιογραφία: "Η Μηλιά στη διαδρομή των αιώνων '' Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας " Οι Λαζαίοι "
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου