Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η νεώτερη ιστορία της Αγίας Παρασκευής


(συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης)

Στα χρόνια του μεσοπολέμου ,1920 έως  1940 ,η Άνω Μηλιά έγινε πόλος έλξης παραθεριστών .Οι περισσότεροι ήταν Πόντιοι πρόσφυγες οι οποίοι επέλεξαν το μέρος για το καλό κλίμα  και την ομορφιά του τοπίου.Η ειρηνική περίοδος όμως διακόπηκε από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου .
Η Άνω Μηλιά είχε μετατραπεί σε στρατηγείο αντίστασης και φυσικά μπήκε στο στόχαστρο των Ναζί .Έκαψαν όλο το χωριό .Τα 56 πέτρινα σπίτια έγιναν σωροί από πέτρες .Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1943 πυρπολήθηκε και η  Αγία Παρασκευή.Οι μεγαλύτεροι διηγούνται ότι κάηκε μόνον όταν οι κάτοικοι έβγαλαν έξω τις εικόνες και ιδιαίτερα την εικόνα της Αγίας Παρασκευής .Άλλη μία φοβερή καταστροφή!


Οι Μηλιώτες όμως γνωρίζουν το χρέος τους ..Το 1967 ,με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Μηλιάς ,κάτοικοι της Μεσαίας και Κάτω Μηλιάς αρχίζουν την αποχωμάτωση και τον καθαρισμό της πυρπολημένης εκκλησίας .Αργότερα άρχισαν εργασίες επισκευής και το 1969 έγινε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία .
Οι εργασίες στο Ναό και στο προαύλιο συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την υποστήριξη όχι μόνο των ντόπιων αλλά και όσων επισκέπτονται  την Άνω Μηλιά .Μια φωτογραφία,ένα κεράκι στην Αγία Παρασκευή, είναι πάντοτε στο πρόγραμμα των εκδρομέων που επισκέπτονται αυτόν τον ιστορικό ορεινό προορισμό των Πιερίων !



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:" Η Μηλιά στη διαδρομή των αιώνων"
Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας "Οι Λαζαίοι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου