Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πάμε μια Βόλτα στο Φεγγάρι....................................Μουσική εκδήλωση στον Βυζαντινό Ναό Παναγίας Μέρμπακα Ναυπλίου.............................



 Έγινε χτες το βράδυ μουσική βραδιά στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού ναού  Παναγίας, στην Αγία Τριάδα – Μέρμπακα –υπό την διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη με θέμα: «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». 
Η εκδήλωση έγινε με συνδιοργάνωση του Δημοτικού Οργανισμού Ναυπλίου (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ), του Επιμορφωτικού  Συλλόγου  Αγίας Τριάδας και του Συλλόγου  Ατόμων με Αναπηρία Ν. Αργολίδας.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού γύρω από τους βυζαντινούς ναούς και συγκεκριμένα του Βυζαντινού αυτού ναού της Παναγίας, ένα μνημείο του 12 αιώνα της περιόδου των Κομνηνών. Είναι  ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής μας, σύνθετος σταυροειδής, τετρακίονος με τρούλο με πλούσια αγιογράφηση εσωτερικά και είναι κτισμένος πάνω σε αρχαίο κτίσμα . Ο ναός αυτός ήταν το καθολικό Βυζαντινής μονής, κατόπιν την περίοδο της Ενετοκρατίας ο ναός έγινε καθολικός και μάλιστα έδρα του Λατίνου επισκόπου Κορίνθου MOERBEKE, μάλιστα και το τοπωνύμιο που έχει πάρει η περιοχή της Αγίας Τριάδος –ΜΕΡΜΠΑΚΑΣ- να είναι από αυτόν. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός έγινε η έδρα του επισκόπου Αργολίδος. Κατόπιν με το πέρασμα του χρόνου η φθορά δεν άφησε ανέπαφο το ναό, στο χώρο που ήταν άλλοτε μοναστήρι έγινε το κοιμητήριο της κωμόπολης. Τελικά χάρις στις προσπάθειες των κατοίκων ,αλλά και του δραστήριου ιερέα της περιοχής πατέρα Γεώργιου Μυτροσίλη το κοιμητήριο μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο μεγαλύτερο και ξεκίνησε η συντήρηση του μνημείου και η αποκατάστασή του. Σήμερα μετά από επίμονες προσπάθειες όλων ο ναός καθαρίζεται σιγά σιγά και αναδεικνύονται παλιές αγιογραφίες τοπικών Αγίων πολύ σπάνιες. Δυστυχώς η οικονομική κρίση της εποχής μας δεν επιτρέπει να γίνει η συντήρηση με γρήγορους ρυθμούς, πάντως όποτε τελικά ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα κόσμημα για τον Δήμο Ναυπλίου, όπου και ανήκει η περιοχή της Αγίας Τριάδος. Μάλιστα στην εκδήλωση παραβρέθηκε  χθες και ο ίδιος ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος ο οποίος είδε το μνημείο και τόνισε στον ιερέα πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ανάδειξη του. Παρών στην εκδήλωση και ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Ι. Τζαρήμας, η πρόεδρος των ΑΜΕΑ κα Σ. Παπαγεωργοπούλου, ο πρόεδρος του επιμορφωτικού συλλόγου Αγίας Τριάδος κ. Μερμύγκης, καθώς και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση στόχευε παράλληλα και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες Α.Μ.Ε.Α. Αργολίδας, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτιάξουν το δικό τους εργαστήρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου