Η ιδιαίτερη μορφολογία της κυκλαδίτικης γης και το μικροκλίμα του κάθε νησιού παίζουν, εδώ και αιώνες, πρωταρχικό ρόλο στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Κοινό τους χαρακτηριστικό οι εξαιρετικές πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες ανήκουν στη κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εκλεκτά κρεατικά μικρής παραγωγής, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, άνυδρες ντομάτες, πατάτες, φάβα, κάπαρη, κορυφαία τυροκομικά αναγνωρισμένα παγκοσμίως, εξαιρετικό μέλι… Την αμβροσία των Κυκλάδων συμπληρώνουν επάξια τα φημισμένα της κρασιά. Οι λευκές ποικιλίες (αηδάνι, αθήρι, μονεμβασιά, ασύρτικο) και οι κόκκινες, όπως η μανδηλαριά, δίνουν οίνους με δεκάδες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η θάλασσα που αγκαλιάζει τα Κυκλαδονήσια χαρίζει πλούσια τα ελέη της: πετρόψαρα για μια «θεϊκή» κακαβιά, πελαγίσια ψάρια ψητά στα κάρβουνα ή πλακί στο φούρνο με διάφορα λαχανικά, παστά ή αποξηραμένα, ιδανικός μεζές για το ουζάκι σας, φρεσκότατα θαλασσινά μαγειρεμένα με χίλιους δυο τρόπους… Στα λιγοστά πεδινά βόσκουν αιγοπρόβατα που δίνουν γάλα, πλούσιο και γευστικό. Απ’ αυτό θα γίνουν χίλια δυο τυριά, σήμα κατατεθέν του τόπου. Στους μπαξέδες «καμαρώνουν» λιγοστά αλλά πεντανόστιμα λαχανικά, άνυδρα τα περισσότερα. Οι χαμηλοί θάμνοι και το θυμάρι δίνουν εξαιρετικό μέλι, βασικό συστατικό της κυκλαδίτικης διατροφής και πρώτη ύλη για άπειρες γλυκές δημιουργίες. Αρωματικά φυτά και βότανα χρωματίζουν τις ξερολιθιές, προσθέτοντας τη δική τους γευστική πινελιά στη γαστριμαργική ευδαιμονία.
Όρεξη να’ χετε…
Υποκύψτε στους γλυκούς πειρασμούς όπως τα αμυγδαλωτά Μυκόνου, το κυδωνόπαστο και τα γλυκά του κουταλιού (ιδιαίτερα το κίτρο) Νάξου, το καρυδάκι Άνδρου, τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες Σύρου, τα μελιτίνια Σαντορίνης, τα «ψαράκια» (σκαλτσούνια) Τήνου, την καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι) από τη Φολέγανδρο και ολοκληρώστε με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι της γεύσης στις Κυκλάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου