Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ταξίδι στις Κυκλάδες...............με οδηγό τη γεύση..............


Η ιδιαίτερη μορφολογία της κυκλαδίτικης γης και το μικροκλίμα του κάθε νησιού παίζουν, εδώ και αιώνες, πρωταρχικό ρόλο στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Κοινό τους χαρακτηριστικό οι εξαιρετικές πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες ανήκουν στη κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εκλεκτά κρεατικά μικρής παραγωγής, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, άνυδρες ντομάτες, πατάτες, φάβα, κάπαρη, κορυφαία τυροκομικά αναγνωρισμένα παγκοσμίως, εξαιρετικό μέλι… Την αμβροσία των Κυκλάδων συμπληρώνουν επάξια τα φημισμένα της κρασιά. Οι λευκές ποικιλίες (αηδάνι, αθήρι, μονεμβασιά, ασύρτικο) και οι κόκκινες, όπως η μανδηλαριά, δίνουν οίνους με δεκάδες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Μια γαστρονομική κιβωτός
Η θάλασσα που αγκαλιάζει τα Κυκλαδονήσια χαρίζει πλούσια τα ελέη της: πετρόψαρα για μια «θεϊκή» κακαβιά, πελαγίσια ψάρια ψητά στα κάρβουνα ή πλακί στο φούρνο με διάφορα λαχανικά, παστά ή αποξηραμένα, ιδανικός μεζές για το ουζάκι σας, φρεσκότατα θαλασσινά μαγειρεμένα με χίλιους δυο τρόπους… Στα λιγοστά πεδινά βόσκουν αιγοπρόβατα που δίνουν γάλα, πλούσιο και γευστικό. Απ’ αυτό θα γίνουν χίλια δυο τυριά, σήμα κατατεθέν του τόπου. Στους μπαξέδες «καμαρώνουν» λιγοστά αλλά πεντανόστιμα λαχανικά, άνυδρα τα περισσότερα. Οι χαμηλοί θάμνοι και το θυμάρι δίνουν εξαιρετικό μέλι, βασικό συστατικό της κυκλαδίτικης διατροφής και πρώτη ύλη για άπειρες γλυκές δημιουργίες. Αρωματικά φυτά και βότανα χρωματίζουν τις ξερολιθιές, προσθέτοντας τη δική τους γευστική πινελιά στη γαστριμαργική ευδαιμονία.

Όρεξη να’ χετε…
Είτε διαλέξετε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα είτε ένα παραδοσιακό μαγέρικο στην ενδοχώρα, το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδοκιμάσετε. Το κάθε νησί έχει να σας προσφέρει τις δικές του μοναδικές σπεσιαλιτέ γι αυτό ακολουθείστε πιστά τον «χάρτη της γεύσης» που σας προτείνουμε και απολαύστε: φρικασέ με ξινά χόρτα, μαστέλο (αρνάκι στο φούρνο με μυρωδικά και κρασί), καπαροσαλάτα και ρεβυθοκεφτέδες στη Σίφνο. Μαραθοτηγανίτες στη Σέριφο. Σγαρδούμια, ντοματοκεφτέδες, φάβα «παντρεμένη» με καβουρδισμένο κρεμμυδάκι, ολόγλυκια άσπρη μελιτζάνα μαγειρεμένη με αρνάκι στη κατσαρόλα και μια πλούσια ντοματοσαλάτα με ξιδάτα καπαρόφυλλα στη Σαντορίνη. Σαλιγκάρια σκορδαλιά, άσπρο πλακί με μελανούρια πατάτες και κολοκυθάκια, αγκινάρες με κουκιά, ρεβιθάδα και γούνα (ψάρι λιαστό) στη Πάρο. Πιπεράτη κοπανιστή και λούζα (αλλαντικό αρωματισμένο με θρούμπι και στεγνωμένο στον αέρα) στη Μύκονο.
Τυροκαυτερή, βουτυράτη γραβιέρα και σκορδοκρασάτο χοιρινό με πατάτες στη Νάξο. Χταποδάκι γιουβέτσι στη Σχοινούσα, αγριοκούνελο κρασάτο στην Αντίπαρο και μακαρούνες στη Φολέγανδρο. Αγκιναρόπιτα και σελινάτο φρικασέ στη Τήνο. Φουρτάλια (ομελέτα με λουκάνικο ή σύγκλινο) στην Άνδρο, πασπαλά (κομματάκια χοιρινού μαγειρεμένα με ντομάτα και αβγά) στη Κέα και λαδένια (λαδόψωμο με ντομάτα και κρεμμύδι) στη Κίμωλο.
Υποκύψτε στους γλυκούς πειρασμούς όπως τα αμυγδαλωτά Μυκόνου, το κυδωνόπαστο και τα γλυκά του κουταλιού (ιδιαίτερα το κίτρο) Νάξου, το καρυδάκι Άνδρου, τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες Σύρου, τα μελιτίνια Σαντορίνης, τα «ψαράκια» (σκαλτσούνια) Τήνου, την καρπουζένια (γλυκιά πίτα με καρπούζι, μέλι και σουσάμι) από τη Φολέγανδρο και ολοκληρώστε με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι της γεύσης στις Κυκλάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου