Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ 9ος-19ος αιώνας Αρχαιολογικές έρευνες και έργα ανάδειξης, (φωτο).

Στην αίθουσα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό), την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε  διάλεξη με θέμα «ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ 9ος-19ος αιώνας  Αρχαιολογικές έρευνες και έργα ανάδειξης», στα πλαίσια των εργασιών που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροναυπλίας. 
Ενσωματωμένη εικόνα 1
Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
  Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Ναυπλίου, όπως δήλωσε ο Δημήτριος Αθανασούλης  Διευθυντής της 25ης Εφορείας Αρχαιοτήτων.  Για το ίδιο θέμα μίλησαν η  Αναστασία  Γιαγκάκη εντεταλμένη ερευνήτρια του ινστιτούτου ιστορικών ερευνών Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βούλα Κόντη ιστορικός  και η Βούλα Κόντη  Ιστορικός ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών  Ερευνών.  Παρών στην εκδήλωση ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός  και η διευθύντρια της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Άννα Μαντά.  Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν περίπου σε ένα χρόνο και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Εδώ και μερικούς μήνες το έργο ανάδειξης της Ακροναυπλίας – έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Η Ακροναυπλία είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης του Ναυπλίου. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκε περισσότερο σαν ένας βράχος τουριστικής αξιοποίησης παρά ως αρχαιολογικός χώρος. Η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων βασίστηκε στη μελέτη της Ειρήνης Οικονομοπούλου, την οποία είχε κάνει στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της εργασίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροναυπλίας. Για το έργο αυτό είχε καταθέσει εδώ και χρόνια και η δημοτική κίνηση του Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση» την άποψή της να μελετηθεί η περιοχή της Ακροναυπλίας με στόχο τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου. Η Ακροναυπλία, γνωστή και ως Ιτς Καλέ, είναι το αρχαιότερο τμήμα της πόλης του Ναυπλίου, αλλά ως το 13ο αιώνα μ.Χ. ήταν ανεξάρτητη πόλη. Με την έλευση των Βενετών και των Φράγκων η πόλη ενσωματώθηκε στην οχύρωση της πόλης. Αργότερα, επί Γεωργίου Α΄ τμήμα της Ακροναυπλίας διασκευάστηκε σε στρατώνα και σε στρατιωτική φυλακή, το διάστημα 1924-1934 σε τυπικό σωφρονιστικό ίδρυμα, ενώ κατά τη δικτατορία του Μεταξά λειτούργησε ως φυλακή για τους αντιπάλους του καθεστώτος. 
Ενσωματωμένη εικόνα 4Ενσωματωμένη εικόνα 3Ενσωματωμένη εικόνα 2
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στη θέση των φυλακών κτίστηκε το ξενοδοχείο «Ξενία», που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Πρόκειται για ένα μοναδικό σημείο στην πόλη όπου αποτυπώνονται όλες οι ιστορικές φάσεις του Ναυπλίου. Από την κλασική αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Ενετοκρατία την Καποδιστριακή περίοδο έως τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της τουριστικής ανάπτυξης τη δεκαετία του 1960 με το κτίριο του παλιού «Ξενία». Το έργο ανάδειξης περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις: Τη στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου και, ύστερα από πλήρη αποτύπωση, την επισήμανση παθολογίας, τη διάγνωση φθορών και την τεκμηρίωση. Για την εκτέλεση των εργασιών την αυτεπιστασία έχει η 25η ΕΒΑ. Στο χώρο της ανασκαφής έχουν εντοπιστεί διάφορα ευρήματα, καθώς και τα θεμέλια μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Ανδρέα που εικάζεται ότι ήταν ο μητροπολιτικός Ναός της πόλης. Επίσης, γίνεται συντήρηση σε ένα παλιό εκκλησάκι του 15ου ή του 16ου αιώνα, το οποίο ήταν χτισμένο στην πύλη της Ειρήνης στην είσοδο του κάστρου, παλιά πολυβολεία και καταφύγια από τη γερμανική Κατοχή.

Ενσωματωμένη εικόνα 14Ενσωματωμένη εικόνα 13Ενσωματωμένη εικόνα 8Ενσωματωμένη εικόνα 12Ενσωματωμένη εικόνα 9Ενσωματωμένη εικόνα 10Ενσωματωμένη εικόνα 7Ενσωματωμένη εικόνα 11Ενσωματωμένη εικόνα 5Ενσωματωμένη εικόνα 6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου