Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΟΝ ΠΙΝΕΛΟ.

Ενσωματωμένη εικόνα 1


Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
 STUDIO B&G 
Για την σημαντική γιορτή των Βαΐων αλλά και για το Σάββατο του Λαζάρου που είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της Ορθοδοξίας, αφού σηματοδοτεί αφενός το θάνατο και αφετέρου τη ζωή, έμαθαν τα μικρά παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού Δον Πινέλο.
 Το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου είναι το τελευταίο και το μεγαλύτερο θαύμα του Χριστού, αφού ανέστησε τον νεκρό για τέσσερις ημέρες Λάζαρο, λέγοντας τη γνωστή σε όλους μας φράση «Λάζαρε, δεύρο έξω».


Ενσωματωμένη εικόνα 2
Ενσωματωμένη εικόνα 3Ενσωματωμένη εικόνα 5Ενσωματωμένη εικόνα 4
Ο μικροί μαθητές του Δον Πινέλο με τους εκπαιδευτικούς τους Έλενα και Ιωάννα Ιωαννίδη και τον Γιάννη Αντωνόπουλο εκτός των άλλων, επισκέφθηκαν και δώρισαν τρόφιμα που είχαν συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες, στο συσσίτιο του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη και την προσφορά στον συνάνθρωπο, ενώ ετοίμασαν τον σημερινό γεύμα "βοηθώντας" τους εθελοντές του συσσιτίου.

Τα παιδιά παρακολούθησαν στον χώρο του κατηχητικού, ταινία θρησκευτικού περιεχομένου και στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, είχαν την ευκαιρία να παίξουν, αλλά και να τραγουδήσουν τα κάλαντα του Λαζάρου που συναντώνται σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος.
Ενσωματωμένη εικόνα 6
Ενσωματωμένη εικόνα 7
Τα μικρά παιδιά μέσα από τις κατασκευές για τις "Λαζαρίνες", που δεν είναι τίποτε άλλο από άπλα κουζινικά σκεύη, κατασκευασμένα έτσι που να συμβολίζουν τον Αναστημένο φίλο του Ιησού, έμαθαν πως την ημέρα αυτή σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.

Ενσωματωμένη εικόνα 8
Ενσωματωμένη εικόνα 11Ενσωματωμένη εικόνα 10Ενσωματωμένη εικόνα 9
Έτσι ζύμωσαν, έπλασαν και έψησαν σε φούρνο, τα "Λαζαράκια" τους, που έφτιαξαν με υλικά του σχολείου τους και την βοήθεια των δασκάλων τους, αναβιώνοντας το έθιμο αυτό που κρατάει πολλούς αιώνες. Πρόκειται για μικρά ψωμάκια πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου που μέσα στην ζύμη έβαλαν μέλι, καρύδια ἢ σταφίδες.

Να τονίσουμε πως ο παιδικός σταθμός Δον Πινέλο και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Έλενα και Ιωάννα Ιωαννίδη ειναι οι πρώτοι που αναβίωσαν το έθιμο με τα λαζαράκια στην περιοχή της Αργολίδας που πολλά σχολεία αναβιώνουν πλέων κάθε χρόνο.

Ενσωματωμένη εικόνα 12
Ενσωματωμένη εικόνα 13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου