Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΑΠΙΛΙΟ ΜΑΧΑΟΝ.

Μία πεταλούδα PAPILIO MACHAON σε τοποθεσία στην παραλία της Καραθώνας στην πόλη του Ναυπλίου, 
Σάββατο 4 Ιουλίου 2015.

Τ
άξη: Lepidoptera, Λεπιδόπτερα
Οικογένεια: Papilionidae, Μαχάονες 
Γένος: Papilio (έχει 37 υποείδη)
Είδος: P. MachaonOld World Swallowtail, Papilio machaon, ή απλά The Swallowtail (όνομα που έχουν όλα τα μέλη αυτής της οικογένειας λόγω της χαρακτηριστικής διχαλωτής τους ουράς).
Έχει δυνατό και πολύ γρήγορο πέταγμα, τα δε φτερά της είναι κίτρινα με μαύρες γραμμές και σε κάθε διχάλα της ουράς της υπάρχει ένα κόκκινο «μάτι» για αποπροσανατολισμό των εχθρών της. Το άνοιγμα των φτερών της μπορεί να φτάσει και τα 10 cm.
Θα τη βρούμε να πετά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, σε δάση, ανοιχτές εκτάσεις στα βουνά, λιβάδια, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2000 μέτρα ύψος, στην Ευρώπη, βόρεια Αφρική και Ασία. Αν και πεταλούδα του «παλιού κόσμου», πλέον έχει κάνει την εμφάνιση της και στην βόρεια Αμερική όπου εκεί ζει η ακόμη μεγαλύτερη της (12 cm) Eastern tiger swallowtail ή Papilio glaucus.
Ο μέσος χρόνος ζωής μιας πεταλούδας είναι 8-10 ημέρες και αυτό επειδή είναι σχετικά ευαίσθητη και έχει διάφορους θηρευτές. Αν μπορούσε κανείς να τις προστατεύσει από τους κινδύνους που τις απειλούν, θα μπορούσαν να ζήσουν και 15 ημέρες.
STUDIO B&G 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου