Σάββατο 12 Μαΐου 2018

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαίου με πρωτοβουλία του Περιβαντολλογικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πουλιών και του περιβάλλοντός τους. 
 Για το 2018, η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών έχει ως θέμα: "Ενώνοντας τις Φωνές μας για την Προστασία των Πτηνών" με στόχο την ενημέρωση αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πτηνά παγκοσμίως. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ και εκδρομές παρατήρησης ή φωτογράφησης αποδημητικών πτηνών με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος για την προστασία των αποδημητικών πτηνών και των βιοτόπων τους. Η Ελλάδα, παρά το μικρό της γεωγραφικό μέγεθος, κατέχει εξέχουσα θέση στο χάρτη της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας. Η θέση αυτή ευνοεί τη συγκέντρωση πολλών μεταναστευτικών πτηνών κατά τις μετακινήσεις τους πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, από και προς την Αφρική.




Το 2018 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για την Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (World Migratory Bird Day), η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2006. Η Σύμβαση για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών της άγριας πανίδας (CMS), η Συμφωνία για τη διατήρηση των αφρικανο-ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πτηνών (AEWA) και η οργάνωση Environment for the Americas (EFTA) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το μήνυμα για την προστασία των πτηνών και να ευαισθητοποιηθεί ένα ευρύτερο κοινό σε θέματα εκπαίδευσης και δράσης για τον σκοπό αυτό. 




Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και προκειμένου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η εν λόγω δράση, αποφασίστηκε η συγχώνευση της Διεθνούς Ημέρας Αποδημητικών Πτηνών στην Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών και ο εορτασμός της δύο φορές το χρόνο, κάθε δεύτερο Σάββατο του Μαΐου και του Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου