Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ναύπλιο- Αναρριχητές και βράχια επικίνδυνα για τους περιπατητές στον Γύρο της Αρβανιτιάς.

Ένας μεγάλος βράχος στην τοποθεσία της παραλίας Αρβανιτιάς είναι έτοιμος να πέσει με την παραμικρή κίνηση, 
Τρίτη 22 Μαΐου 2018. 

Ο βράχος βρίσκεται σε τοποθεσία στην Ακροναυπλία και πάνω από την περιοχή που λέγεται Γύρος της Αρβανιτιάς . Στο σημείο περνούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες κυρίως τουρίστες και εκδρομείς. Κατά το παρελθόν έχουν πέσει στην συγκεκριμένη περιοχή κι άλλα βράχια. Ο δήμος Ναυπλιέων με πινακίδες είχε και κάγκελα είχε απαγορεύσει την διέλευση για τους περιπατητές. Κάποιοι αφαίρεσαν τις πινακίδες και τα κάγκελα και περνούν όλοι . Στο σημείο κατά καιρούς αναρριχητές κάνουν αναρρίχηση στα απόκρημνα βράχια με κίνδυνο την ασφάλεια τη δική τους και των περιπατητών. Άμεση είναι η ανάγκη να παρθούν μέτρα προφύλαξης του χώρου για να μην γίνει κάποιο ατύχημα. 
 


Στο σημείο της περιοχής Αρβανιτιάς πάνω από την πανέμορφη παραλία έχουν βρει και καταφύγιο φτιάχνοντας αυτή τη περίοδο φωλιές και γεράκια ,βραχοκιρκίνεζα ,κιρκινέζια ,κουκουβάγιες ,χελιδόνια κα. Τα πουλιά, και κυρίως τα αρπακτικά, που φωλιάζουν στα βράχια είναι ευάλωτα στην όχληση που προκαλεί η ανθρώπινη παρουσία. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, η όχληση επηρεάζει την αναπαραγωγική επιτυχία, καθώς μπορεί να αποτρέψει τα πουλιά από το να φωλιάσουν ή να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της φωλιάς τους. 
 


Αργότερα, όταν κλωσούν τα αυγά τους ή όταν έχουν μικρά, η ενόχληση αναγκάζει τους γονείς να σηκωθούν από τις φωλιές τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν αυγά και νεογέννητοι νεοσσοί από το δυνατό ήλιο, το κρύο, και από τους θηρευτές. Επίσης, οι νεοσσοί χρειάζονται ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορέσουν να εξασκήσουν το πρώτο τους πέταγμα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αρπακτικά, ιδιαίτερα οι αετοί, φωλιάζουν στις ίδιες θέσεις κάθε χρόνο. Έτσι η καταστροφή μιας φωλιάς ή και η ενόχληση των ενήλικων πουλιών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ιδιαίτερα στα νησιά, όπου οι διαθέσιμες για φώλιασμα θέσεις είναι πολύ λίγες. 
 


Όλα τα αρπακτικά πουλιά προστατεύονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή (Κοινοτηκή Οδηγία 790/409/ΕΟΚ για τα Άγρια Πουλιά) και εθνική (ΚΥΑ 414985 ΦΕΚ’ Β 757/18.12.1985) νομοθεσία. Δυστυχώς, η περίοδος αναπαραγωγής τους είναι παράλληλα και η πιο κατάλληλη για αναρρίχηση, με αποτέλεσμα η ενόχληση να είναι μία από τις πιο σημαντικές απειλές για αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου