Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

"Αγαμέμνων" του Αισχύλου με Καραμπέτη και Χατζησάββα στο αρχαίο θέατρο Άργους.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Μηνάς Χατζησάββας καταχειροκροτήθηκαν χθες στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στο αρχαίο θέατρο του Άργους.
Ο «Αγαμέμνων» είναι το πρώτο έργο από την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια», την μοναδική τριλογία που διασώθηκε ολόκληρη και που λειτουργεί ως σημείο πολλαπλών αναφορών και συμβολισμών, σε σχέση με την δύναμη και την αρτιότητα του ποιητικού της μεγαλείου.
Στον Αγαμέμνονα, ο Αισχύλος στηρίζει τον δραματικό άξονα της τραγωδίας του στον χαρακτήρα της Κλυταιμήστρας ως αρχετυπικής μητριαρχικής προσωπικότητας και στη θυσία της Ιφιγένειας.
Η υπόθεση της τραγωδίας διαδραματίζεται το βράδυ που ο βασιλιάς Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος νικητής, έπειτα από τον δεκαετή Τρωϊκό πόλεμο, έχοντας μαζί την ιέρεια του Απόλλωνα, Κασσάνδρα, ως σκλάβα κι ερωμένη του.
Η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα θα τον υποδεχτεί στο παλάτι. Αργότερα, μέσα στη νύχτα, η Κλυταιμνήστρα θα σφάξει με τα ίδια της τα χέρια τον σύζυγό της και την μάντισσα, έχοντας στο πλευρό της τον εραστή της Αίγισθο.
Για τον Αισχύλο, η θυσία της κόρης του Ιφιγένειας από τον Αγαμέμνονα προκειμένου να εξευμενίσει τους θεούς και να οδηγήσουν αυτόν και το Ελληνικό στράτευμα στην Τροία, είναι και ο ισχυρότερος λόγος για την βασίλισσα Κλυταιμήστρα να κρατήσει άσβεστο το μίσος ενάντια στον Αγαμέμνονα και να κατακρεουργήσει, αυτόν και την ερωμένη του Κασσάνδρα.
Οι ήρωες της τραγωδίας συνθλίβονται από το βάρος της Ευθύνης, που φέρουν και ταυτόχρονα την Αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να υπερβεί το πεπρωμένο της.
Συντελεστές: Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα, Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη. Σκηνικά, κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Μουσική Σύνθεση και διδασκαλία: Σοφία Καμαγιάννη. Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης. Βοηθός χορογράφου: Αγνή Παπαδέλλη. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Δραματουργική ανάλυση, Βοηθός σκηνοθέτη: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Βοηθός σκηνογράφου: Δώρα Γαζή. Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος.
Παίζουν: Κλυταιμνήστρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Αγαμέμνων: Μηνάς Χατζησάββας. Κασσάνδρα: Θεοδώρα Τζήμου. Αίγισθος: Βασίλης Μπισμπίκης. Κήρυκας: Θέμης Πάνου. Φύλακας: Βασίλης Χαλακατεβάκης. Κορυφαίοι (με αλφαβητική σειρά): Θύμιος Κούκιος, Βασίλης Πουλάκος, Κρις Ραντάνοφ, Κώστας Φαλελάκης, Μενέλαος Χαζαράκης.
Την παράσταση παρακολούθησαν πολύς κόσμος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Ν.Γκαβούνος ,ο αντιδήμαρχος Β. Τάγκαλης ,ο δημοτικός σύμβουλος Π.Παπαϊωάννου κ.α
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου