Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Η θάλασσα στη Νεοελληνική Τέχνη» στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου.


Στην καρδιά του Ναυπλίου,  το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου παρουσιάζει περιοδική έκθεση για «το πρόσωπο της θάλασσας», όπως αυτό καθρεφτίζεται στα θαλασσινά νερά των Ελλήνων καλλιτεχνών, μέσα στον χρόνο – όπως μας λέει η κ. Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης, υπεύθυνη παραρτήματος Ναυπλίου. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν  το Σάββατο 14 Ιουνίου, ώρα 20.00 από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανό. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 30 Δεκεμβρίου 2014, επιτρέποντας γνωριμία – ανάγνωση της θαλασσογραφίας στη νεοελληνική ζωγραφική όλο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώς την αυγή του νέου χρόνου. 
Η θάλασσα, συνδεδεμένη άμεσα με τη ζωή του ελληνικού λαού και την ιστορία, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. 
Η πρώτη περιλαμβάνει έργα των μεγάλων θαλασσογράφων, όπως του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Βασίλειου Χατζή και του Ιωάννη Αλταμούρα «στα έργα των οποίων διαφαίνονται οι πρώτες επιδράσεις του ιμπρεσιονισμού» όπως λέγει η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου. 
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη και Μιχάλη Οικονόμου, οι οποίοι θεωρούνται ανανεωτές της τέχνης, στο πνεύμα του μοντερνισμού, αρχές του 20ού αιώνα. «Οι καλλιτέχνες βγαίνουν στη φύση αναζητώντας σχήματα και χρώματα για να αποδώσουν το ελληνικό φως». 
Η τρίτη ενότητα αντιπροσωπεύεται από πίνακες των Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Αγήνορα Αστεριάδη, Παναγιώτη Τέτση και Κώστα Τσόκλη «που εκφράζουν το προσωπικό τους ιδίωμα στον χώρο της τοπιογραφίας». 
Η έκθεση αυτή καλεί –όπως γράφει η πρόσκληση– «όλους τους Αργολιδείς και επισκέπτες της πόλης του Ναυπλίου να σταθούν μπροστά στο πρόσωπο της θάλασσας από τις πολλαπλές εικόνες με τις ξεχωριστές υπογραφές των δημιουργών τους...».
Στα εγκαίνια παρεβρέθηκε η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Απόστολος Μπότσος πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης επί σειρά ετών, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο πρώην Δημαρχος και Βουλευτης Γ.Τσούρνος με την σύζυγο του Διευθύντρια της ΔΕΥΑ Ναυπλίου συλέκτες εργων τέχνης και πολύς κόσμος.



STUDIO B&G 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου