Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ναύπλιο: Επετειακές Εκδηλώσεις για τα 200 Χρόνια από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας.

Ενσωματωμένη εικόνα 1
Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.

Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης διοργάνωσε από κοινού με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, διήμερες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Ναύπλιο. Την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε επιστημονικό συμπόσιο στην Αθήνα με θέμα : «Εθνο-ευεργεσία και Πατριωτικός Εταιρισμός στο διάβα της Ελληνικής Ιστορίας». 


Ενσωματωμένη εικόνα 2Ενσωματωμένη εικόνα 4Ενσωματωμένη εικόνα 5Ενσωματωμένη εικόνα 3

Στόχος του συμποσίου, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής και της Φιλομούσου Εταιρείας (1814-2014), είναι αφενός να εξετάσει την ιστορία τους και αφετέρου να μελετήσει τη συμβολή τους στην Επανάσταση του 1821, καθώς και στη μετέπειτα διαμόρφωση του Ελληνικού Κράτους. 

Η Φιλική Εταιρεία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια για την επιτυχία της Επανάστασης του 1821. Συμπύκνωσε και διέδωσε τους σκοπούς της Ελληνικής Επανάστασης και οραματίστηκε το ελληνικό κράτος. 

Την ίδια εποχή ιδρύεται και η Φιλόμουσος Εταιρεία από τον Ιωάννη Καποδίστρια που διαδραμάτισε επίσης, σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιτυχία της Επανάστασης.

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Ναύπλιο με καταθέσεις Στεφάνων στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων στην ομώνυμη πλατεία στο Ναύπλιο προς μνήμη και τιμή των Δημήτρη Υψηλάντη, Ιωάννη Καποδίστρια και Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ.Ανδριανός και τον Δήμο Ναυπλιέων ο Αντιδήμαρχος Γ. Καχριμάνης, η κ. Πόπη Καλκούνου και ο κ. Π. Μελισσηνός.

Στην συνέχεια στο Βουλευτικό έγιναν ομιλίες από, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη,( Πρόεδρος Εφορείας Εταιρείας Πιερικών Μελετών), τον Ανάστο Δημητρόπουλο (Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών), τον Δημήτρη Γεωργόπουλο,( Ιστορικός-Αρχειονόμος, Αναπλ. Προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους - Ν. Αργολίδος) με θέμα «Δημήτρης Υψηλάντης: Ο ανιδιοτελής Πατριώτης».

Η εκδήλωση έκλεισε με Μουσικό – Ιστορικό - Λογοτεχνικό Αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια ιδρύσεως της Φιλικής Εταιρείας από την εφορεία χορωδίας της Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση - επιμέλεια του Ευθύμιου Μαυρίδη.


Ενσωματωμένη εικόνα 11Ενσωματωμένη εικόνα 9Ενσωματωμένη εικόνα 7Ενσωματωμένη εικόνα 6Ενσωματωμένη εικόνα 12Ενσωματωμένη εικόνα 8Ενσωματωμένη εικόνα 14Ενσωματωμένη εικόνα 10Ενσωματωμένη εικόνα 13Ενσωματωμένη εικόνα 15Ενσωματωμένη εικόνα 16

PHOTO REPORTAZ STUDIO B&G ΑΠΕ//ΜΠΕ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου