Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ ΙΡΙΩΝ.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη με θέμα τον κίνδυνο καταστροφής τον οποίο αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της αγκινάρας Ιρίων, ζητώντας την ανάληψη άμεσων ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Όπως ενημερώθηκα από παραγωγούς της Αργολίδας και από σχετική επιστολή του Δημάρχου Ναυπλιέων, η καλλιέργεια της αγκινάρας Ιρίων αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα λόγω της εξάπλωσης ενός είδους σαλιγκαριού στην περιοχή που καταστρέφει την παραγωγή σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 60% στις προσβεβλημένες ζώνες, με 1000 στρέμματα να έχουν ήδη πληγεί σε συνολική ζώνη καλλιέργειας 3.500 στρεμμάτων.
Επισημαίνεται ότι η αγκινάρα Ιρίων είναι μια ιδιαίτερα ποιοτική και προβεβλημένη ποικιλία που συνδέεται στενά με την αγροτική περιοχή της παραγωγής, καλύπτει το 80% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας πανελλαδικά, ενώ η πρωιμότητά της και οι υψηλές αποδόσεις της αποδίδουν καλές προσόδους στους παραγωγούς.
Μάλιστα, ύστερα και από σχετική μου πρωτοβουλία, έχει ήδη κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου αίτηση εγγραφής της αγκινάρας Ιρίων στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων, η οποία αίτηση βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης.
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
(1)    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της απειλής που αντιμετωπίζει η παραγωγή της αγκινάρας Ιρίων.

(2)    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση του αιτήματος εγγραφής της αγκινάρας Ιρίων στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων και ποιες είναι οι σχετικές προθέσεις του Υπουργείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου