Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΕΤΑΛΩΜΑ ΑΛΟΓΟΥ.

Πεταλωτές ετοιμάζουν τις οπλές του αλόγου για τα καινούργια πέταλα που θα του βάλουν, σε τοποθεσία στην περιοχή Λευκάκια Ναυπλίου,
Σάββατο 22 Ιουλίου 2017. 
Μια από τις σημαντικότερες στιγμές για την περιποίηση του αλόγου είναι το πετάλωμα των οπλών. 
Αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωή του γι΄αυτό και χρειάζεται συχνή φροντίδα ενώ ο καθημερινός έλεγχος δίνει την ευκαιρία να βλέπει ο κάτοχος του αλόγου  την κατάσταση του δέρματος όπως επίσης και αν υπάρχουν τραυματισμοί οπότε χρειάζεται άμεση επέμβαση. Το πετάλωμα περιλαμβάνει την κοπή του νυχιού, το λιμάρισμα και γενικά την προετοιμασία της οπλής να δεχθεί το πέταλο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πεταλώματος όπως και πετάλων όμως το παραδοσιακό πετάλωμα είναι το καλύτερο. Πρόκειται για ένα επάγγελμα που τείνει υπό εξαφάνιση. Στην Πελοπόννησο ελάχιστοι ασκούν ακόμα αυτό το επάγγελμα.  
Ξεκινώντας το πετάλωμα προετοιμάζονται τα εργαλεία που απαιτούνται, αφαιρούνται τα παλαιά πέταλα και ακολουθεί ο καθαρισμός και το προσεκτικό κόψιμο των νυχιών. Επιλέγονται τα πέταλα, γίνεται η πρώτη δοκιμή σε κάθε πόδι του αλόγου και ακολουθεί η τοποθέτηση των πετάλων στον κλίβανο και επιχρωμίωση. Στην συνέχεια τοποθετούνται τα πέταλα στις οπλές όπου επιδιώκεται η τέλεια εφαρμογή και ακολουθεί το στάδιο του καρφώματος όπου περιλαμβάνει και το γύρισμα των καρφιών, το σφίξιμο και το φινίρισμα της οπλής.

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου