Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ.

Αγρότης από  περιοχή του Ναυπλίου βρήκε κοντά στο κτήμα του ένα μικρό Γκιώνη, 
Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017. 
Ο Γκιώνης είναι είδος κουκουβάγιας. Το μικρό έπεσε από τη φωλιά του. Ο αγρότης Άρης Τσιρίκος περιέθαλψε τη μικρή κουκουβάγια προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες καθώς και τροφή. Ο αγρότης άφησε το  μικρό Γκιώνη  σε σημείο κοντά στη φωλιά του για να το μαζέψει και πάλι η μάνα του. 








 Η επιστημονική ονομασία του γκιώνη είναι Otus scops (Ώτος ο σκωψ). Η λέξη "ώτος" (από το ους = αφτί), σημαίνει τον "αφτιά" . Η λέξη γκιώνης είναι ηχομιμητική και προσομοιάζει το άκουσμα της φωνής του πουλιού. Άλλες κοινές ονομασίες είναι νυχτοπούλι και κλώσσος. Ο γκιώνης, με μήκος 19 περίπου εκατοστά, είναι η μικρότερη ευρωπαϊκή γλαύκα . Είναι λίγο μικρότερος από την Μικρή κουκουβάγια (Athene noctua), με λεπτότερο σχήμα, μακρύτερη ουρά και πόδια χωρίς φτερά. Το φτέρωμά του είναι ανοιχτόχρωμο, καστανοκόκκινο προς γκρίζο,.Το χρώμα της ίριδάς του είναι κίτρινο. Ο γκιώνης είναι αποκλειστικά νυκτόβιος και θερμόφιλος. Φωλιάζει σε τρύπες και κοιλότητες δένδρων ή εγκαταλειμμένες φωλιές άλλων πουλιών. Ζει και αναπαράγεται σε ανοιχτά δάση, οικισμούς, πάρκα, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, φυτείες, κήπους . Τρέφεται κυρίως με έντομα, αλλά πολλές φορές θηρεύει και μικρά ερπετά και μικρά θηλαστικά και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος στη γεωργία.





Υπάρχει μια πολύ γνωστή λαϊκή παράδοση που προσπαθεί να εξηγήσει το λάλημα του γκιώνη. Ήταν, κατά την παράδοση, δύο αδερφοί ο Γκιώνης (ή Αντώνης) και ο Δήμος. Ο Δήμος λοιπόν σκότωσε τον Γκιώνη και όταν το μετάνιωσε μεταμορφώθηκε από τη λύπη του (ή τον μεταμόρφωσε μετά από δική του παράκληση ο Θεός) σε πουλί, που κλαίει τον αδικοχαμένο αδερφό του: "Γκιων! Γκιων!".


STUDIO B&G 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου