Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Με μεγάλη συμμετοχή η δράση για την Πύλη του Σαγρέδου στην Ακροναυπλία.

Με μεγάλη συμμετοχή η δράση για την Πύλη του Σαγρέδου στην Ακροναυπλία (βίντεο)
Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου στο Ναύπλιο, η πρωτότυπη δράση - διαμαρτυρία που διοργάνωσε η παράταξη της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου "Ανάπλι Εμπρός" για την ιστορική Πύλη του Σαγρέδου στην Ακροναυπλία".
Νωρίς το πρωί οι συγκεντρωμένοι εθελοντές ανέβηκαν τα σκαλοπάτια για την Πύλη του Σαγρέδου στα βήματα των Βενετών στρατιωτών, των Ελλήνων αγωνιστών της Επανάστασης, των ποινικών και πολιτικών κρατουμένων προς την φυλακή, των παιδιών των εργαζομένων στην Ακροναυπλία, όταν σχολούσαν από το σχολείο και των περιηγητών άλλων εποχών!
Οι εθελοντές καθάρισαν τον χώρο από τα χόρτα και τα σκουπίδια, άκουσαν για την ιστορία της πύλης, και συζήτησαν τρόπους πίεσης ώστε να ανοίξει η ιστορική αυτή πύλη της Ακροναυπλίας που παραμένει κλειστεί εδώ και πολλά χρόνια.
Πύλη Σαγρέδου

Η πύλη πήρε το όνομά της από τον Βενετσιάνο Γενικό Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο και χρονολογείται το 1713, την εποχή της δεύτερης Ενετοκρατίας της πόλης.
Σύμφωνα με επιγραφή που κοσμεί την πύλη, ο Σαγρέδος επιμελήθηκε την κατασκευή της προκειμένου να μπορούν οι στρατιώτες να μεταβαίνουν εύκολα από το Κάστρο της Ακροναυπλίας στην κάτω πόλη, από ένα σύντομο δρόμο. 
Ας σημειωθεί ότι από το 1686 είχε απαγορευτεί η κατοίκηση στο εσωτερικό του Κάστρου της Ακροναυπλίας, το οποίο έκτοτε χρησίμευε αποκλειστικά ως φρούριο, όπου διέμεναν στρατιώτες.
Δείτε το βίντεο παρακάτω στο οποίο μιλούν ο Κώστας Καράπαυλος και ο Μπάμπης Αντωνιάδης:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου