Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Μερίδα για τον Καλλικράτη από το Δήμο Άργους Μυκηνών και το Α΄ ΤΕΙ Πελοποννήσου τρία χρόνια Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» : Εμπειρίες και Προοπτικές.


Μια πολύ αξιόλογη και επίκαιρη Ημερίδα διοργάνωσε ο δήμος Άργους Μυκηνών σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Πελοποννήσου-Ομάδα Έρευνας για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ημερίδα έγινε  στην αίθουσα του επιμελητηρίου Αργολίδας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου  2013 με τίτλο:  «Τρία χρόνια Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» : εμπειρίες και προοπτικές».

Το πλήρες πρόγραμμα της Ημερίδας
09:00-09:30 Εγγραφές-προσέλευση
09:30-09:45  Χαιρετισμοί
Ομιλίες-Παρεμβάσεις
09:45-10:10 Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος
«Παγκόσμια διακυβέρνηση – Τοπική διακυβέρνηση»
10:10-10:30 Θεόδωρος N. Τσέκος.
«Προοπτικές για τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς: Ευρωπαϊκές εμπειρίες»
10:30-10:40  Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Παρέμβαση
10:40 -10:50 Δημήτρης Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους Μυκηνών: Παρέμβαση
10:50-11:00  Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλίου: Παρέμβαση
11:10- 11:20 Στέφανος Γ. Γιακουμάτος
«Στατιστική ανάλυση των στοιχείων έρευνας για την διοικητική μεταρρύθμιση του 2010»




Στο μήνυμα του για την Ημερίδα ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος σημείωσε τα εξής:
«Καθώς πριν από λίγο καιρό πορευόμουν μαζί με άλλους συναδέλφους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ στους δρόμους της Αθήνας, εξέφραζα κι εγώ την αγωνία ενός ολόκληρου κόσμου για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μοιράζομαι την ίδια αγωνία με δεκάδες Δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με τους συμπατριώτες μου, σε μια καθημερινότητα γεμάτη ανατροπές και αβεβαιότητες. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη από τη μια με μια κεντρική εξουσία που θεσμοθετώντας επιβαρύνει διαρκώς τους Δήμους με νέα καθήκοντα χωρίς να τους διευκολύνει με οικονομικούς πόρους· από την άλλη, αντιμετωπίζει τις πρόσθετες ανάγκες των πολιτών που βιώνουν τη σημερινή κρίση με τρόπο δύσκολο έως και οδυνηρό καθώς η εργασία, η οικονομική σταθερότητα, η ανθρώπινη διαβίωση και γενικότερα η κοινωνική συνοχή αποτελούν έννοιες και καταστάσεις που το περιεχόμενό τους ανατρέπεται βάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε οδυνηρή δοκιμασία.
       Η τελευταία μεγάλη Διοικητική μεταρρύθμιση του 2010 με την κωδική ονομασία «Καλλικράτης» δημιούργησε αρχικά προσδοκίες ως προς τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση του καλύτερου συντονισμού, της οργάνωσης και της καλύτερης διάθεσης και κατανομής υλικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού. Τρία χρόνια μετά βρισκόμαστε απέναντι σε μια εντελώς αντίθετη κατάσταση που εντείνει τις διοικητικές αδυναμίες, δεν δεσμεύει ή ακόμα αφαιρεί σημαντικούς πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το πρόσχημα του οργανωτικού ορθολογισμού την αποψιλώνει από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
       Έχουμε ήδη συμμετάσχει σε πολλές αναζητήσεις στα πλαίσια της ΚΕΔΕ για τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στα σημερινά αδιέξοδα. Έχουμε επίσης καταθέσει πολλές τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τις λύσεις αυτές και προσπαθούμε μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες να ενεργοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. ΕΣΠΑ) και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μην χαθούν οι όποιες αναπτυξιακές δυνατότητες παρουσιάζονται σήμερα. Φιλοξενούμε την Ημερίδα αυτή, επειδή ακριβώς επιθυμούμε οι αναζητήσεις αυτές να ανανεώνονται με νέα στοιχεία και να δημιουργούν μια βάση δεδομένων που θα βοηθήσει στην κατανόηση των σημερινών πολύπλοκων καταστάσεων. Θεωρούμε πως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού μας είναι μια σοβαρή ευκαιρία ανανέωσης ενός δημοκρατικού διαλόγου για τα θέματα που την απασχολούν, ώστε να κάνουμε βήματα προόδου προς όφελος όλων των πολιτών.»
























PHOTO STUDIO B&G ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου