Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Ναύπλιο: Έτοιμο το Άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

Ενσωματωμένη εικόνα 1
Συνολικά 7 μήνες  διήρκεσαν  οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της μαρμάρινης βάσης του, Ναύπλιο 15 Απριλίου 2014.113 χρόνια μετά την τοποθέτηση και τα εγκαίνια του, συνεργεία αποκόλλησαν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη από την μαρμάρινη βάση του και το κατέβασαν για τις προβλεπόμενες και απαραίτητες εργασίες συντήρησης στις 30 Σεπτεμβρίου 2013. Μετά την αυτοψία στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την προϊσταμένη της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Δυτικής Ελλάδος του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού Άννα Κωτσοβίλη, δρομολογήθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του αγάλματος σε ειδικό χώρο στο Πάρκο Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο.
Την αποκόλληση και το κατέβασμα από την μαρμάρινη βάση έκανε ειδικό γερανοφόρο όχημα. Την επίβλεψη των εργασιών και την όλη προετοιμασία έκανε ο μηχανικός Γεώργιος Μπινιάρης. Το 1884 οι κάτοικοι του Ναυπλίου μετά από έρανο συγκέντρωσαν ένα σημαντικό ποσό με την επιθυμία να φιλοτεχνηθεί ανδριάντας του στρατηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Το άγαλμα εγκαινιάστηκε στο Ναύπλιο το 1901και είναι έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου . Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται η επανατοποθέτηση του αγάλματος μετά την επιτυχή λήξη των εργασιών.
Θα πρέπει να τονιστεί εδώ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν αυτός που έδωσε εντολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το επείγον της συντήρησης και τις απαραίτητες ενέργειες. Ο στρατηγός Κολοκοτρώνης, σύμβολο του αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία που άφησε στην πόλη του Ναυπλίου άσβεστη την μνήμη του, θα ατενίζει και πάλι το Ναύπλιο από ψηλά, δείχνοντας την γειτονική Τρίπολη κάτω από τον ίσκιο του Παλαμηδιού.  

Ενσωματωμένη εικόνα 2Ενσωματωμένη εικόνα 6Ενσωματωμένη εικόνα 5Ενσωματωμένη εικόνα 3Ενσωματωμένη εικόνα 4
 STUDIO B&G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου