Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

26ο Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιουνίου 2017 το 26ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με κινητήριο δύναμη τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρου, υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη και την οργάνωση παραγωγής της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, συνεχίζει την πορεία του για 26η συνεχή χρονιά προσφέροντας 10 ξεχωριστές συναυλίες όπου η αξία του κλασικού θα συναντήσει τη δύναμη της σύγχρονης δημιουργίας. Φέτος δίπλα στα σπουδαία ονόματα της κλασικής μουσικής επιχειρεί ένα πρωτότυπο άνοιγμα προς περισσότερο τζαζ ήχους. 

Μία πλειάδα εξαιρετικών μουσικών όπως ο διεθνούς φήμης Τσέχος βιολιστής Jan Mracek (1ο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Fritz Kreisler), τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας, η περίφημη μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου, το ανερχόμενο ελληνογερμανικό ντουέτο των Danae Papamathäou – Matschke και Kyveli Dörken, ο αγαπημένος Ναυπλιώτης τενόρος Ντίνος Καλύβας καθώς κι άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό θα στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας για άλλο ένα καλοκαίρι στην Πόλη του Ναυπλίου.
Το τελευταίο τριήμερο του Φεστιβάλ με την ονομασία «Jazz στο Κάστρο», εννοώντας βέβαια το υπέροχο Παλαμήδι, θα δώσει βήμα στους σπουδαίους Έλληνες τζαζίστες Γιώργο Κοντραφούρη και Στέφανο Ανδρεάδη καθώς και στους ομότεχνους τους Tomas Franck New Quartet και Espen Berg Trio –δύο ανερχόμενα και πολυβραβευμένα ονόματα από τη Δανία και τη Νορβηγία αντίστοιχα.
Από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, αξιοποιώντας όλους τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι μέχρι την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού καθώς και τις πανέμορφες πλατείες της Πόλης- το Φεστιβάλ γίνεται το μουσικό κέντρο της Ελληνικής Περιφέρειας με την αμέριστη συμπαράσταση των Πρεσβειών του Βελγίου, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Δανίας που και φέτος θα είναι αρωγοί του Φεστιβάλ.
Την έναρξη του φεστιβάλ παρακολούθησαν ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα Jan Bondy, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, οι βουλευτές Αργολίδος Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Μανιάτης, ο επί χρόνια υπεύθυνος για το φεστιβάλ Ναυπλίου Κώστας Χελιώτης, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Νάντια Αναστασίου Σμυρναίου, η επιτετραμμένη στον τομέα τουρισμού Πόπη Καλκούνου, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ράλλη και πολύς κόσμος.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 250.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.

Η έναρξη του φεστιβάλ την Παρασκευή 23 Ιουνίου στην Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα έγινε με ένα ανερχόμενο ντουέτο από την Τσεχία, δύο πολυβραβευμένοι νεαροί καλλιτέχνες τόσο εντός των τειχών της χώρας τους όσο και στο εξωτερικό, με ένα απαιτητικό πρόγραμμα που ακροβάτησε ανάμεσα στο απόλυτα κλασικό και στην περίφημη μουσική παράδοση της πατρίδας τους.
 

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανε:

JanMráček, βιολί | violin
Lukáš Klánský, πιάνο | piano

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Violin Sonata in G Major, K.301/293a
Allegro con spirit | Allegro

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Violin Sonata No.8 in G Major, opus 30 – α.3
Allegro assai | Tempo di Minuetto, ma molto moderato e grazioso | Allegro vivace

Διάλειμμα / Intermission

Pablo de Sarasate (1844-1908)

Bedřich Smetana (1824-1984)
From the Homeland, JB 1:118
Moderato | Andantino—Moderato

Antonín Dvořák (1841-1904)
Romance, έργο 11
Mazurek, έργο 49
 
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου