Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Εξαιρετικό αφιέρωμα στη Μάνα από το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού στο Ναύπλιο με τους φημισμένους Κουδουνοφόρους του Σόχου.

Η ετήσια εκδήλωση του Εργαστηρίου Ελληνικού Χορού πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων και ήταν αφιερωμένη στη Μάνα.
Στην ετήσια εκδηλωση του  Εργαστηρίου Ελληνικού Χορού πηραν μέρος όλα τα χορευτικά τμήματα που καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος του κόσμου που κατέκλυσε το θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από παραδοσιακή ορχήστρα.
Στην εκδήλωση συμμετείχε με εντυπωσιακό τρόπο η Λαογραφική Ομάδα Γυναικών και οι φημισμένοι τραγόμορφοι Κουδουνοφόροι Σόχου σε μια σπάνια εμφάνιση τους. 
Η Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σόχου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2002,  σαν μια παρέα η σύνθεση της οποίας είναι ηλικιακά και επαγγελματικά ποικίλη, με ιδιαίτερη όμως ευαισθησία στην παράδοση και στη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εκτός από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών καταγράφουν έθιμα που χάθηκαν και τα παρουσιάζουν σε διάφορες εκδηλώσεις.
Οι Κουδουνοφόροι, «Μέριου», ένα έθιμο της αποκριάς με ρίζες στην αρχαία διονυσιακή λατρεία, στενά συνδεδεμένο με την παράδοση του χωριού Σόχου, στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου, ΒΑ της Θεσσαλονίκης.  παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα. 
Γέμισαν το θεατράκι του ΟΣΕ  αναστάτωσαν γη και ουρανό, προκάλεσαν τη φύση και τους θεατές. Ομάδες μεταμφιεσμένων με μαύρες γιδοπροβιές ζωσμένοι με τη ντουζίνα όπως λέγονται τα κουδούνια παρουσιάστηκαν από παντού, χοροπηδούσαν και χτυπούσαν τα κουδούνια τους.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η προσωπίδα τους, το καλπάκι, όπως λέγεται, που καλύπτει όλο το πρόσωπο και καταλήγει σ" ένα ψηλό λοφίο από κορδέλες. Είναι φτιαγμένη από μαύρο ύφασμα, πάνω στο οποίο κεντιούνται σε γεωμετρικούς σχεδιασμούς πολύχρωμα κομμάτια υφάσματος. Στη θέση του στόματος κρέμονται μουστάκια από ουρά αλόγου.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Εργαστήρι Ελληνικού Χορού και στον Χρήστο Λεβέντη για την προσφορά του στον πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για την ευκαιρία που έδωσε στην περιοχή μας ώστε να απολαύσουμε αυτό το σπάνιο θέαμα. 

 
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου