Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Ναύπλιο: Φυτό "Μούσκαρι" Άγριος Υάκινθος!


Φυτό το είδος Μούσκαρι (Muscari ), σε 

τοποθεσία στην φύση του Ναυπλίου.

Πολυετές φυτό με βολβό. Τα φύλλα του έχουν χρώμα έντονα πράσινο (μερικές φορές στη βάση κοκκινίζουν) και έχουν την μορφή μικρού σωλήνα. Τα άνθη είναι κρεμαστά, βγαίνουν πολλά μαζί προς την κορυφή του βλαστού, έχουν χρώμα σκούρο μπλε και λευκά, λίγο γυριστά χείλη. Πολυετές βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου όπου κυκλοφορούν περί τα 45 είδη, με τα 17 από αυτά να τα βρίσκουμε στην Ελλάδα. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά, τα εύοσμα άνθη.

Φυτό πολύ γνωστό από την αρχαιότητα, αφού οι βολβοί του εθεωρούντο εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Έλληνες. Περιέχουν φωσφόρο, ασβέστιο, υδατάνθρακες.
Μετά τον καθαρισμό και το πλύσιμο, τους βράζουμε, ενώ αλλάζουμε το νερό 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν, στραγγίζονται και τοποθετούνται σε ξύδι και αλάτι, όπου συντηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Σερβίρονται με λάδι και είναι συνηθισμένο ορεκτικό της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η Ελληνική ονομασία του φυτού είναι Μούσκαρι το αμελητέο ή Μούσκαρι το παραμελημένο ή Μούσκαρι το βοτρυανθές. Άλλες  ονομασίες είναι , Άγριος υάκινθος, Βορβός, Βολβός, Καλογριά, του κούκου το ψωμί, common grape hyacinth.

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου