Απαντήσεις
σε ερωτήματα που αφορούν την ενδεχόμενη εκτροφή χταποδιού για την ορθή
διαβίωσή του αναμένεται να δώσει το Ενωσιακό Κέντρο αναφοράς για την
προστασία των υδρόβιων οργανισμών που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία
του στην Ελλάδα και αποτελεί το πρώτο κέντρο σ΄αυτό το αντικείμενο σε
παγκόσμιο επίπεδο.
Η πρώτη
παρουσίασή του έγινε σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 30ης
AGROTICA 2024, με θέμα: «Τα Κέντρα Αναφοράς για την Προστασία των
Υδρόβιων Οργανισμών, των Μηρυκαστικών και Ιπποειδών της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής: Η Ελλάδα πρωτοπορεί» που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προστασίας των
Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνσης
Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο καθηγητής Μιχαήλ Παυλίδης, αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Κρήτης, προεδρεύων του νεοσύστατου ενωσιακού κέντρου αναφοράς για την προστασία των υδρόβιων οργανισμών, τόνισε ότι οι στόχοι του επικεντρώνονται σε εκτρεφόμενα είδη ψαριών και κεφαλόποδα και κυρίως το χταπόδι μετά μάλιστα τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το κατά πόσο θα έπρεπε να αρχίσει η εκτροφή του.
«Θα ερευνήσουμε κατά πόσο συμβαδίζει η εκτροφή του με την ευζωΐα του» ανέφερε, θέτοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος αναισθητοποίησης των χταποδιών.
Εκτός από το χταπόδι, το Κέντρο θα επικεντρωθεί στα εκτρεφόμενα είδη, λαυράκι, τσιπούρα, κυπρίνος, πέστροφα και σολομός αναπτύσσοντας εργαλεία για την μέτρηση της ευζωιας και συστήματα με δείκτες αξιόπιστους και λειτουργικούς.
Τη δράση και τη λειτουργία των συγκεκριμένων Κέντρων Αναφοράς που λειτουργούν στη χώρα μας εξήρε σε χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης ενώ ο προϊστάμενος του Τομέα Προστασίας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Andrea Gavinelli, τόνισε ότι η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί ακρογωνιαίο εργαλείο της Επιτροπής και σημαντικό στοιχείο του τομέα της βιωσιμότητας των τροφίμων.
Διαπίστωση πάντως του προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θωμά Αλεξανδρόπουλου είναι ότι τα Κέντρα Αναφοράς είναι ένας καινούργιος θεσμός που στηρίζει δραστηριότητες στο τομέα των απαιτήσεων για την καλή διαχείριση των ζώων.
Πρόταση να φτιαχτεί ένα σήμα ποιότητας για την ευζωΐα των ζώων, αναγνωρίσιμο από τους Ελληνες και τους ξένους καταναλωτές έκανε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν. Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά καταναλωτών γιατί ψάχνουν στα προϊόντα διάφορα, όπως το ανθρακικό αποτύπωμα και μέσα σ΄αυτά, εξέχουσα θέση κατέχει και η ευζωΐα.
Η ωφέλεια των παραγωγών είναι ο κεντρικός στόχος των κέντρων αναφοράς τόνισε στην ομιλία της, παρουσιάζοντας το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των κέντρων αναφοράς για την προστασία των παραγωγικών ζώων, η Δρ Κατερίνα Μαρίνου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ.
Την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο κέντρο θα έχει και παγκόσμιο αποτύπωμα εξέφρασε ο διευθυντής λειτουργίας του ενωσιακού κέντρου Αναφοράς για την προστασία των υδρόβιων οργανισμών Λεωνίδας Παπαχαρίσης παρουσιάζοντας τον τρόπο οργάνωσης του κέντρου.
Τους στόχους του ενωσιακού κέντρου αναφοράς για την προστασία των μηρυκαστικών και των ιπποειδών παρουσίασε η Δρ Ευαγγελία Ν. Σωσσίδου, κτηνίατρος- διευθύντρια Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ομάδα διαχείρισης του ενωσιακού κέντρου αναφοράς για την προστασία των μηρυκαστικών και ιπποειδών ξεκαθαρίζοντας κύρια oμάδα στόχος είναι οι εθνικές αρμόδιες αρχές του κάθε κράτους- μέλους της ΕΕ με επίκεντρο την συστηματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των παραγωγικών ζώων.
Νατάσα Καραθάνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου