Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΒΡΑΧΝΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου  έγινε προς τιμήν του Στρατηγού Β. Βραχνού  την  20 Οκτωβρίου 2014  στην αίθουσα του  Βουλευτικού στο Ναύπλιο. Συγγραφέας  του βιβλίου είναι ο Βασίλειος Παπαδήμας Αντιστράτηγος Ε.Α. σύζυγος της μοναχοκόρης του Στρατηγού, Αγγελικής Βραχνού. Έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό για τον πεθερό του και ήταν έργο ζωής γι αυτόν να συγκεντρώσει τις καταγραφές του Στρ Βραχνού και τα στοιχεία και να εκδώσει την ΑΛΗΘΙΝΗ ιστορία του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Το παρών τους στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός  πολιτισμού και αθλητισμού Ι.Ανδριανός, ο βουλευτής  της ΝΔ  κ. Γιουλέκας ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής , ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ.Κωστούρος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Ναυπλίου Χ. Γραμματικόπουλος, ο τέως νομάρχης Β.Σωτηρόπουλος, ο τέως εκπρόσωπος  τύπου του ΝΑΤΟ κ. Θεωδορακίδης κα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Βραχνού.

Ο Στρατηγός Βάσσος Βραχνός, Υφυπουργός Εσωτερικών, Βουλευτής Αργολίδας, «παιδί» του Ναυπλίου, έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως ο «Νικητής της Πίνδου» (1940), αλλά κυρίως ως ο ηγέτης του ελληνικού πολεμικού θριάμβου απέναντι στη σφοδρή Εαρινή Ιταλική Αντεπίθεση (1941) που άλλαξε τον ρου του Β. Παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτό γιατί ο Χίτλερ που είχε ήδη σαρώσει όλη την Ευρώπη δεν υπολόγισε σωστά το εμπόδιο της Ελλάδας. Πίστευε πως θα ήμασταν εύκολη λεία για τους σύμμαχούς του Ιταλούς. Όταν διαπίστωσε πως επί ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν απόρθητη, έστρεψε την προσοχή του στη χώρα μας αναβάλλοντας την εισβολή στη Ρωσία. Δυστυχώς κατάφερε να πάρει την Ελλάδα, έχασε όμως πολύτιμο χρόνο. Αντί να εισβάλλει στη Ρωσία το καλοκαίρι όπως προγραμμάτιζε, έπεσε πάνω στον Ρωσικό Χειμώνα που πάγωσε για πάντα την τρομερή γερμανική στρατιωτική μηχανή. Ηταν η αρχή του τέλους του Β.Π.Π.
Το βιβλίο είναι μια ακριβής και ντοκουμενταρισμένη καταγραφή όσων συνέβησαν από την πρώτη μέρα που κυρήχθηκε ο πόλεμος, μέχρι και την απόκρουση της μεγάλης ιταλικής εαρινής αντεπίθεσης «PRIMAVERA» (αυτά που στο σχολείο μαθαίναμε επιγραμματικά «πετάξαμε τους Ιταλούς στη θάλασσα»), γεγονότα στα οποία ο Στρατηγός Βραχνός ήταν πρωταγωνιστής. Είναι μια «αφήγηση» πολεμικών γεγονότων, πλαισιωμένη από στρατιωτικά έγγραφα, διαταγές, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα μαχών, βιβλιογραφία τρίτων (πχ Αγγελος Τερζάκης) και αποδεικτικά των τιμών που έλαβε ο Στρατηγός από την ηγεσία της χώρας αλλά και το Δήμο Ναυπλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγετική και στρατηγική του ευφυία διδάσκεται σε πολλές στρατιωτικές σχολές στον κόσμο. Συγκαταλέγεται επάξια στους τελευταίους μεγάλους Έλληνες ήρωες. Και αδιαμφισβήτητα είναι ο τελευταίος μεγάλος ήρωας του Ναυπλίου.
PHOTO REPORTAZ STUDIO B&G ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου