Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Με μεγάλη επιτυχία ο "Πολιτιστικός Ιούλιος 2015" του Δον Πινέλο.


 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού Ιουλίου που διοργανώνει κάθε χρόνο ο βρεφικός παιδικός σταθμός Δον Πινέλο για τους μαθητές του. Πρόκειται για εκδηλώσεις πολιτιστικού και όχι μόνο περιεχομένου που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα του Ιουλίου, με εξορμήσεις κυρίως καλοκαιρινού χαρακτήρα αλλά πάντα με βάση τις βιωματικές εμπειρίες των παιδιών.
Έτσι φέτος μετά την εκπληκτική θεατρική παράσταση στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο, όπου τα παιδιά ανέβασαν, την επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, διασκευασμένη αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη Πλούτος, οπού και καταχειροκροτήθηκαν, σειρά είχε η ιστορία του τόπου μας, μέσα από θρύλους και παραμύθια για του ήρωες, αλλά και επίσκεψη, που αλλού...μα στο κάστρο σύμβολο της πόλης το Παλαμήδι.
Οι μικροί μαθητές του σταθμού με ανοιχτό λεωφορείο συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Έλενα και Ιωάννα Ιωαννίδη επισκέφθηκαν το Μεσαιωνικό κάστρο του Ναυπλίου και έμαθαν ότι το όνομα του το πήρε από τον γιο του Ναύπλιου τον θρυλικό και πανέξυπνο Παλαμήδι. Τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ντάπιες του, την φερόμενη ως φυλακή του Κολοκοτρώνη, το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα και να θαυμάσουν την θέα της πόλης από ψηλά.
Με την εκδρομή αυτή τα μικρά παιδιά ήρθαν άμεσα σε επαφή με την ένδοξη ιστορία του τόπου μας, μέσα από την εξιστόρηση ηρωικών γεγονότων και γνώρισαν από κοντά το κάστρο που έμελλε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον  απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων από τους τούρκους. Φυσικά δεν παρέλειψαν να παίξουν και να διασκεδάσουν, αλλά και να δροσιστούν με φυσικούς χυμούς στη παραλία του Ναυπλίου.
Τα παιδιά του Δον Πινέλο βίωσαν με επίσκεψη τους την πολύχρωμη πολύβουη ατμόσφαιρα της λαϊκής αγοράς στο Ναύπλιο και έμαθαν την αναγκαιότητα κατανάλωσης τροφίμων όλων των διατροφικών ομάδων.
Τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση και την ενεργή συμμετοχή αρχίζουν να χτίζουν τη διατροφική πυραμίδα, συνειδητοποιώντας την σημασία και τα θρεπτικά συστατικά κάθε ομάδας τροφών, θα πεί η Έλενα Ιωαννίδη.Η ενεργή συμμετοχή συνεχίστηκε μέσα από το παιχνίδι της λαϊκής αγοράς που τα παιδιά εκτέλεσαν τους ρόλους, του οπωροπώλη και του πελάτη.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με βόλτα στο ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίτσας στην Αρβανιτιά και το κρυφό σχολειό που θρυλείται πως λειτούργησε στο χώρο και μετά στο ΔΑΚ Ναυπλίου με παιχνίδια κατάλληλα προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών, υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου Φυσικής Αγωγής του σταθμού, Γιάννη Αντωνόπουλου.
Μια μοναδική ευκαιρία είχαν επίσης οι μικροί μαθητές όταν στην αυλή του σχολείου τους γνώρισαν από κοντά τρία πανέμορφα άλογα που ο κ Αριστείδης Τσιρίκος μετέφερε εκεί. "Είναι κοινώς  αποδεκτό, θα πει η εκπαιδευτικός Έλενα Ιωαννίδη, ότι τα ζώα επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία, αλλά και το χαρακτήρα του ανθρώπου. Πόσω μάλλον όταν η ενασχόληση μαζί τους ξεκινάει από μικρή ηλικία, όπου ο χαρακτήρας τους ακόμα διαμορφώνεται. Μαθαίνει πώς να είναι υπεύθυνο, μαθαίνει να εμπιστεύεται, γίνεται ευαίσθητο, μαθαίνει να σέβεται αλλά και φυσικά να διασκεδάζει!
Τα παιδιά το καταχάρηκαν αφού δεν παρέλειψαν να ανέβουν στα άλογα και να κάνουν μια μικρή βόλτα στον κήπο του σχολείου τους, πάντα υπό τη επίβλεψη των εκπαιδευτικων τους και του υπεύθυνου των ευγενικών τετράποδων!
Στην συνέχεια ήρθε η στιγμή της τελετής αποφοίτησης που και φέτος όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια έγινε στο φάρο του Ναυπλίου με πολύ χρώμα, χορό, συμβολισμούς και με την συμμετοχή των γονιών τους. Πολύχρωμα αερόστατα στον ουρανό και χάρτινα καραβάκια στην θάλασσα περιελάμβανε η πρώτη τους σχολική αποφοίτηση που την έζησαν μέσα σε κλίμα εορταστικό και καλοκαιρινό!
Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με το πηλό και να πλάθουν με τα χεράκια τους πρωτότυπες δημιουργίες βγαλμένες από τη φαντασία τους. Αυτό διαπίστωσαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εργαστήριο Πηλού "Αγορά", του κ Μαραγκού στην νέα εθνική οδό σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων κοντά στις Μυκήνες.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε κατασκευή αγγείου, παιχνίδι με λασποαποτύπωμα, πληροφορίες για την ανακάλυψη του πηλού, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος, τα έργα των παιδιών ψήθηκαν στον ειδικό φούρνο κεραμικής.
Όπως τόνισε η κ Έλενα Ιωαννίδη, τα παιδιά μέσα από το αυθόρμητο παιχνίδι και την καλλιτεχνική έκφραση εμπλέκονται με όλες τους τις αισθήσεις και τη φαντασία, σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης των σχέσεων, της επικοινωνίας, της συνεργατικής αλληλεπίδρασης. Μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας αναδεικνύεται η μοναδικότητά τους, ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους, μαθαίνουν να αλληλοεπιδρούν με σεβασμό, ασφάλεια και αγάπη. Στο πρόγραμμα, εμπνεόμαστε και αλληλεπιδρούμε δημιουργώντας έργα τέχνης για την τάξη μας… φυσικά και θα πιάσουμε λάσπες!
Στην συνέχεια τα μικρά παιδιά επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και το αρχαιολογικό μουσείο και ήρθαν σε επαφή με το αρχαίο πολιτισμό των Μυκηναίων, γνωρίζοντας τους πρωταγωνιστές του, την ιστορία τους αλλά και την τέχνη τους.
Ο φετινός πολιτιστικός Ιούλιος του Δον Πινέλο δεν θα μπορούσε να κλείσει με άλλον τρόπο εκτός από μπάνιο στην θάλασσα!!! Στο Τολό έριξαν τις βουτιές του και έπαιξαν θαλάσσια παιχνίδια τα μικρα παιδιά, πάντα κάτω από την επίβλεψη των υπευθύνων του σταθμού Έλενας, Ιωάννας Ιωαννίδη και του γυμναστή τους Γιάννη Αντωνόπουλου.
Φυσικά μετά τα...μακροβούτια την τιμητική του είχε ένα πλούσιο γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής όπου γεύτηκαν και το κατεξοχήν φρούτο της εποχής, το καρπούζι.
Σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετίστηκαν με τους δασκάλους τους, ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι και έδωσαν ραντεβού το Σεπτέμβρη!!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου