Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΛΙΒΕΛΟΥΛΑ ORTHETRUM BRUNNEUM.

Μία λιβελούλα Orthetrum brunneum ,σε τοποθεσία στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015. Οι λιβελούλες είναι τα εντόμα που ανήκουν στην υπόταξη Ανισόπτερα, η οποία εντάσσεται στην τάξη οδοντόγναθα.
Τα θηλυκά έντομα γεννούν τα αυγά τους κοντά στο νερό ή πάνω στο νερό καθώς και σε επιπλέοντα φυτά. Τα αυγά εκκολάπτονται και κατά το στάδιο της νύμφης τρέφονται με κουνούπια. Οι λιβελούλες περνούν την περισσότερη ζωή τους σαν νύμφες κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η τροφή τους αποτελείται από άλλα ασπόνδυλα όπως γυρίνοι και ψάρια. Αναπνέουν μέσα από βράγχια στον πρωκτό και μπορούν να προωθηθούν γρήγορα εκπέμποντας νερό από τον πρωκτό. Μερικές νύμφες κυνηγούν ακόμα και στην ξηρά, κάτι που πιθανόν να ήταν πιο κοινό σε αρχαίες εποχές όταν άλλα αρπακτικά της ξηράς ήταν πιο πρωτόγονα. Η λιβελούλα ζει κυρίως κοντά σε λίμνες και ποτάμια. Στο κεφάλι τους έχουν δύο κοντές και λεπτές κεραίες και δύο μεγάλα μάτια. Το κάθε μάτι αποτελείται από 30.000 φακούς. Ο μικροσκοπικός της εγκέφαλος μπορεί και αποκωδικοποιεί τα σήματα που δίνουν αυτοί οι φακοί και εντοπίζει την παραμικρή κίνηση γύρω της. Τα φτερά τους είναι διαφανή, άχρωμα ή με βούλες. Η κοιλιά είναι μακριά, λεπτή και με πολύ ζωντανά χρώματα.

Ο θώρακας και η κοιλιά  της Orthetrum brunneum είναι ανοιχτό μπλε στα αρσενικά, κίτρινο-καφέ ή γκριζωπό-καφέ στα θηλυκά. Τα φτερά είναι υαλώδη, με κίτρινο ή χλωμό καφέ pterostigma . Το άνοιγμα των φτερών φτάνει 66-70 χιλιοστά (2.6-2.8 in).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου