Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ!

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Ένα έντομο ,αλογάκι της Παναγίας , σε τοποθεσία στην παραλία της Καραθώνας στην πόλη του Ναυπλίου, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015.Τα Μαντώδη  ή αλογάκια της Παναγίας  είναι μία τάξη εντόμων που αποτελείται από περίπου 2.200 είδη τα οποία χωρίζονται σε 9 οικογένειες. Ονομάστηκαν έτσι το 1838 από τον εντομολόγο Χέρμαν Μπούρμαϊστερ, λόγω της στάσης των μπροστινών ποδιών, τα οποία υψώνονται σαν σε προσευχή.

Αυτό το μικρό πλασματάκι είναι ο καταστροφέας. Γεννήθηκε για να σκοτώνει και το πετυχαίνει μ’ εξαιρετική ταχύτητα και καταπληχτική τεχνική! Είναι ένα θαύμα της φύσης, ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών, σαρκοφάγο, προγραμματισμένο να σκοτώνει. Πιστεύεται οτι στόχο του αποτελούν τα φίδια, οι βάτραχοι, σαύρες, οι πεταλούδες ακόμα και μικρά πτηνά και θηλαστικά. Το επιστημονικό του όνομα είναι mantis religioza. Η λέξη mantis προέρχεται από την ελληνική λέξη μάντης που σημαίνει ο προφήτης ή αυτός που προλέγει το τυχηρό. Ολόκληρο , λοιπόν, το όνομά του το επιστημονικό σημαίνει » ο προσευχόμενος μάντης» «.. Ένα από τα πιο κομψά και εντυπωσιακά πλάσματα στην Γη, το έντομο Μάντις , βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των εντόμων, με τον ίδιο τρόπο που η λευκή τίγρης βασιλεύει στα θηλαστικά. Αυτός ο δεινός κυνηγός με το εξωγήινο πρόσωπο και το διαπεραστικό βλέμμα ήταν από τα πρώτα πλάσματα που βγήκαν στην επιφάνεια της Γης και κυριάρχησε για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, πριν εμφανιστούν τα ερπετά.
Ιδιαίτερα επιθετικό, δεν διστάζει να σταθεί απειλητικό ακόμη και απέναντι στον άνθρωπο. Το πραγματικό του μήκος είναι γύρω στα 7 εκατοστά.»
 Έχει και ιδιαίτερο ταλέντο στη μεταμφίεση και προσαρμόζει το χρώμα του ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Έτσι δε γίνεται εύκολα αντιληπτό και καταφέρνει να αυξάνει τις επιτυχίες του κατά την αναζήτηση της τροφής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου