Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΝΑΥΠΛΙΟ: AΓΡΙΟ ΣΚΟΡΔΟ (ALLIUM AMETHYSTINUM)!

Το φυτό άγριο σκόρδο  σε τοποθεσία στην περιοχή Πλατανίτι Ναυπλίου, 
Τετάρτη 27 Μαίου 2015. 
Το άγριο σκόρδο (Allium ursinum), ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών (Liliaceae) και κατάγεται από την Ευρώπη και Ασία.  Είναι πολυετής πόα, ύψους 20-120 εκ.
Έχει βολβούς, διαμέτρου 1,5-2 εκ., οι οποίοι καλύπτονται από μεμβρανώδεις χιτώνες. Έχει 3-7 γραμμοειδή φύλλα, μήκους έως 50 εκ., τα οποία περιβάλλουν με κολεό το κατώτερο τμήμα του βλαστού. Τα άνθη είναι πολυάριθμα και διατάσσονται σε σφαιρικά σκιάδια με διάμετρο 2,5-6,5 εκ. Η βάση της ταξιανθίας περιβάλλεται από βράκτιο (σπάθη), μήκους 2-7 εκ. 

Το περιάνθιο είναι πορφυρό, κυλινδρικό, μήκους 3-4,5 χιλ. και μέσα από αυτό, προεξέχουν οι στήμονες. Απαντάται σε εγκαταλελειμμένους αγρούς και σε πετρώδεις πλαγιές με φρύγανα και θαμνώνες, συνήθως σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα. Είναι μεσογειακό φυτό, αρκετά κοινό στην Ελλάδα.Ευδοκιμεί σε υγρά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα Φτάνει σε ύψος μέχρι 50 εκ., μυρίζει όπως το σκόρδο, έχει τριγωνικό βλαστό, άμισχα ωοειδή έως δορατοειδή φύλλα, άνθη σε ακριανά ψευτοσκιάδια. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Στην όψη μοιάζει με το κρινάκι, το οποίο είναι όμως δηλητηριώδες. Ξεχωρίζει όμως από αυτό χάρη στην έντονη μυρωδιά του. Το άγριο σκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Την αξία αυτού του φυτού για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης φανερώνει μια Γερμανική παροιμία «Τρώγε πράσο την άνοιξη κι άγριο σκόρδο το Μάη και θα γλιτώσεις το γιατρό τη χρονιά την άλλη!».
Τα σημαντικότερα συστατικά είναι μεταξύ άλλων τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη C. Το θεραπευτικό αυτό φυτό θεωρείται διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης. Του αποδίδονται επίσης αντισηπτικές ιδιότητες.
Το άγριο σκόρδο χρησιμοποιείται όπως το σκόρδο αλλά έχει ηπιότερη δράση. Ως γιατρικό χρησιμοποιείται το άγριο σκόρδο κατά των στομαχικών διαταραχών, του τυμπανισμού και των κολικών. Επίσης θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη και διεγείρει τη χώνευση. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης και στην ελάττωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρωσης.
STUDIO B&G 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου