Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η φωτογραφία της Ημέρας!

ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Προτού ακόμα φύγουν τα τελευταία χελιδόνια και πριν έρθουν τα μεγάλα κρύα, οι σουσουράδες εμφανίζονται μέσα στις πόλεις και δίνουν νέα ζωή στις πλατείες και τους δρόμους. Οι σουσουράδες φωλιάζουν και περνούν το καλοκαίρι στις όχθες των ποταμών και των λιμνών. Το χειμώνα αλλάζουν συνήθειες και τις βρίσκουμε και μακριά από το νερό.
Οι σουσουράδες είναι εντομοφάγα πουλιά. Κυρίως ξεχωρίζουν για δύο πράγματα:
Από την εμφάνιση: είναι λεπτεπίλεπτες, με μακριά ουρά και με κίτρινο, σταχτί ή ασπρόμαυρο πτέρωμα Από τη συμπεριφορά: είναι αεικίνητες και περπατούν συνέχεια στο έδαφος κινώντας νευρικά πάνω-κάτω την ουρά τους

Η κομψή εμφάνισή τους και η συμπεριφορά τους τις έχει κάνει συνώνυμο της ζωντάνιας και της τσαχπινιάς. «Σουσουράδα», λέει ο λαός μια ζωηρή κοπέλα.
Οι σουσουράδες είναι, μαζί με τους κορυδαλλούς, τα πιο χαρακτηριστικά εδαφόβια πουλιά. Στα δέντρα καταφεύγουν μόνο για να κουρνιάσουν το βράδυ. Πολλές φορές, όταν πλησιάζουν άνθρωποι, προτιμούν να τρέχουν μακριά παρά να πετούν. Αν ωστόσο χρειαστεί, πετούν εύκολα με ένα χαρακτηριστικό, κυματιστό πέταγμα.
Οι τυπικές σουσουράδες στο Πάρκο, αλλά και σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας, είναι η Σταχτοσουσουράδα και η Λευκοσουσουράδα που εμφανίζονται κυρίως από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο. Συχνά κυκλοφορούν και στο κέντρο της Αθήνας. Προτιμούν τους μεγάλους δρόμους με τα φαρδιά πεζοδρόμια και τα παρτέρια με γρασίδι. Εκεί φαίνεται ότι πάντα βρίσκουν λίγα έντομα. Ίσως να αισθάνονται άνετα επειδή το περιβάλλον τούς θυμίζει την περιοχή που γεννήθηκαν: μια πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρος μοιάζει πράγματι με ένα ορμητικό ποτάμι.
Οι σουσουράδες επίσης συχνάζουν στις πλατείες και στο χλοοτάπητα των πάρκων και των γηπέδων. Δεν διστάζουν να τρέφονται ακόμη και την ώρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα όταν το παιχνίδι παίζεται σε κάποιο άλλο σημείο του γηπέδου.
Οι σουσουράδες είναι συνηθισμένα πουλιά το χειμώνα. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα οι Σταχτοσουσουράδες, προτιμούν να μην «κοπαδιάζουν», αλλά να κρατά η κάθε μία την δική της επικράτεια. Πολύ συχνά τις βλέπουμε να κυνηγά η μία την άλλη όταν παραβιάζονται τα όρια των περιοχών τους. Οι Λευκοσουσουράδες, ωστόσο, είναι πιο ανεκτικές όταν υπάρχει πολύ φαγητό και τότε μαζεύονται σε μεγάλους αριθμούς. Τη νύχτα και τα δύο είδη συγκεντρώνονται μαζί σε μεγάλους αριθμούς και κουρνιάζουν μαζί σε δέντρα. Εκατοντάδες σουσουράδες μπορεί να κοιμούνται μαζί σε συστοιχίες δέντρων στο κέντρο της Αθήνας.
Λευκοσουσουράδα Motacilla alba
Γκρι ράχη-άσπρη κοιλιά, Μαύρο στο λαιμό (έντονο το καλοκαίρι κυρίως)

Η μόνη Σουσουράδα χωρίς κίτρινα χρώματα. Είναι επίσης η πιο προσαρμοστική αφού φωλιάζει σε μια ποικιλία βιότοπων. Έτσι βρίσκεται κοντά σε ρέματα αλλά και σε ακτές, ακόμη και σε απομακρυσμένες νησίδες στη μέση του Αιγαίου. Το χειμώνα συγκεντρώνεται σε μεγάλους αριθμούς στις πόλεις και στα χωράφια. Στο Πάρκο εμφανίζεται κυρίως το χειμώνα. Μερικές φορές περισσότερες από 300 Λευκοσουσουράδες αναζητούν τροφή στον χλοοτάπητα και άλλα ανοιχτά μέρη.
STUDIO B&G

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου